Те също така обвиниха Google, че е взела частната активност на потребителите на Chrome при сърфиране и след това я е свързала с вече съществуващите им потребителски профили.

Свързани новини

02.01.2024 10:48

Google плаща $5млрд. за следене на потребители с Chrome

Видян 5845 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Google се съгласи да уреди колективен иск, заведен през 2020 г., заради това, че неговият браузър Chrome тайно проследява интернет активността на милиони потребители, дори когато използват настройката „инкогнито“, съобщи Ройтерс.

Делото, заведено в Калифорния, обвинява американския технологичен гигант, че продължава да „проследява, събира и идентифицира данни за сърфирането в реално време“, когато потребителите смятат, че личната им информация и дейности са защитени.

Ищците твърдят, че сайтовете, използващи анализите на Google, събират информация от браузърите в режим „инкогнито“, включително съдържание на уеб страници, данни за устройства и IP адреси.

Жалбоподателите твърдят, че това е превърнало Google в „безотчетна находка от информация“, като е позволило на компанията да научи за техните приятели, хобита, любими храни, навици за пазаруване и „потенциално неудобни неща“.

Те също така обвиниха Google, че е взела частната активност на потребителите на Chrome при сърфиране и след това я е свързала с вече съществуващите им потребителски профили.

През август американският окръжен съдия Ивон Гонзалес Роджърс отхвърли предложението на Google да прекрати делото, като посочи, че компанията никога не е разкривала на своите потребители, че събирането на данни продължава дори при използване на частен режим.

„Предложението на Google зависи от идеята, че ищците са се съгласили Google да събира данните им, докато сърфират в частен режим“, каза Роджърс. – „Тъй като Google никога не е казвал изрично на потребителите, че го прави, съдът не може да установи като правен въпрос, че потребителите изрично са се съгласили със събирането на въпросните данни.“

Делото, заведено от жител на Флорида, Уилям Байът, и жители на Калифорния, Часъм Браун и Мария Нгуен, обхваща „милиони“ потребители на Google от юни 2016 г. насам. Те поискаха най-малко 5 милиарда долара, или около 5000 долара обезщетение на потребител, за нарушения на законите за следене и подслушване.

Според известието, подадено по-рано тази седмица, Google и ищците са постигнали предварително споразумение, което ще доведе до отхвърляне на съдебния спор. Условията за уреждане не бяха оповестени, но адвокатите заявиха, че се очаква да представят официално споразумение за одобрение от съда до 24 февруари 2024 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв