Ще има ли електронни евро-пари при влизането ни в Зоната през 2024 г.

Свързани новини

09.02.2022 17:13

ЕС прави дигитално евро от 2023 г.

Видян 1575 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейската комисия официално заяви, че до година ще има законова уредба на електронни евро-пари -  виртуалната версия на евробанкнота или монета, пише Politico.



Централните банки по света разработват виртуални пари, за да гарантират, че влиянието им няма да се подкопае от нарастващата популярност на криптовалутите.



„Ако не ние, други ще го направят“, коментира членът на борда на ЕЦБ Фабио Панета пред евродепутатите. В момента ЕЦБ провежда вътрешни експерименти с цифровото евро и очаква да започне работа по прототип в края на 2023 г.



Припомняме, че България има ангажимент за влизане в Еврозоната през 2024 г., т.е. при прощъпулника на планираната европейска дигитална валута.



Търговските банки се опасяват, че спестителите могат да конвертират депозитите си в цифрова валута, подкрепяна от централната банка, с едно натискане на бутона, и ако се стигне до друга финансова криза, би могло да се създаде цифрова банка.



Германия и Франция миналата година призоваха ЕЦБ да ускори процеса заради опасения, че еврозоната изостава. Китай започна своето пътуване към дигитален юан през 2014 г. и го презентира вече работещ на провеждащите се в момента Олимпийски игри.


Индийското министерство на финансите обеща, че ще има виртуална версия на рупията още тази година.
"Трябва да продължим напред с пълна скорост. Никой няма да ни чака", каза германският канцлер и досегашен финансов министър Олаф Шолц.


 


 


 


Наталия Каменова



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.02.2022 17:07

    Румъния и България са винаги заедно от самото начало за влизането в ЕС и винаги заедно по всички важни въпроси и действия касаещи Евростюза . Защо обаче Румъния категорично отказва да влезе в Еврозоната ? Румънските политици не са корумпирани и гледат интересите на румънският народ , а българските политици ... ?! Шоковите цени от влизане в еврозоната и бъдещото плащане на дълговете на други страни от Е.С.( ангажимент от влизането ) от бг. страна ще предизвикат народни вълнения .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак