Свързани новини

06.01.2020 13:29

Безжичното зареждане – по-близо или по-далеч?

Видян 2263 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идеята за безжичния пренос на енергия не е нова. Говори се, че още Никола Тесла е имал планове електричеството да бъде предавано без кабел. Десетилетия по-късно мобилните електронни устройства са навсякъде около нас и идеята за безжичното им зареждане от разстояние изглежда идва все по-близо до реализацията си. Същевременно тестовите технологии демонстрират, че могат да зареждат джаджи, разположени все по-далеч – на метри или даже десетки метри разстояние.


В дните на едно от най-големите изложения за потребителска електроника в света, CES 2020, над дузина фирми се надпреварват да ни уверяват, че вече е възможно да зареждаме своите смартфони и таблети безжично, при това все по-често без да се налага да ги поставяме на точно определено място по точно определен начин.


Aira FreePower


Предизвикателство отправят щатската компания Aira с нейната технология FreePower и партньорът й Nomad. Тяхната разработка е усъвършенстван вариант на вече съществуващите зарядни подложки за безжично зареждане – подложка, при която няма значение как ще поставиш телефона. Тя работи с всякакви устройства, стандартизирани за безжична комуникация по стандарта Qi. Потребителят не е принуден да мисли къде е специалното „петно”, на което телефонът му ще се зарежда.


На първо четенe тази система ще е способна да „храни” до 3 устройства едновременно. Вградената в нея технология за интелигентно управление на енергията има грижата да подава повече или по-малко енергия, разпознавайки какво устройство лежи отгоре – смартфон, слушалки или друго.


Zens Liberty


Aira не единствена с подобно предложение. Безжична подложка за зареждане, която поддържа множество устройства и не е придирчива към начина на поставяне на устройствата, е разработила и Zens. Нейното чудо се казва Liberty и също разчита на голям брой зареждащи намотки. Те са отговорни за способността за зареждане на всяко безжично устройство, поставено отгоре.


Заедно, 16-те намотки осигуряват индукционната мощност, която няма претенции в каква позиция ще се сложи устройството (при FreePower намоктите са 18). Така се избягва вероятността телефонът да остане незареден, защото, да речем, е мръднал поради вибрацията при получено съобщение.


Guru


Зареждане на устройството където и да било в стаята – това пък е идеята за безжично зареждане на фирмата Guru. И тя се представя на CES, а информация за нейната разработка вече бе публикувана в някои медии. Фирмата е родена от Калифорнийския технологичен институт и настоява, че няма нужда от специална подложка за зареждането на електрониката. Нейната зарядна система работи, препращайки електричество чрез високочестотни радиовълни в милиметровия спектър (mmWave), какъвто навярно ще бъде използван за някои 5G мрежи по света.


За момента Guru има три тестови продукта на тази база. Единият е настолна система, която безжично зарежда какви да е електронни джаджи на разстояние 2-3 метра. Втората версия работи на разстояние, което може да покрие голяма стая, а има и трети вариант, при който малък робот, подобен на подочистачка, обикаля, за да зарежда специфични дребни електронни устройства от типа на камери и IoT сензори.


От фирмата настояват, че дизайнът на системата и използването на милиметровите честоти позволяват изпращането на енергията да се случва „по контролиран, безопасен и ефективен начин”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей