Секунди след старта се видя, че няколко от 33-те двигателя на първата степен на носителя, известна като Super Heavy, не работят. След малко те станаха пет.

Свързани новини

21.04.2023 09:34

120- метровата ракета на SpaceX избухна минути след старта

Видян 5080 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ракетната система "Старшип" на компанията SpaceX ("Спейс екс") избухна броени минути след старта, макар да бе предвидено полетът ѝ да продължи около 90 минути. Засега не са ясни причините за разпадането на най-голямата и най-мощна ракета в историята, но това стана над океана, така че няма да има щети и пострадали. Полетът е без астронавти.

Екипът на земята реагира с бурни аплодисменти, защото самият факт, че високата 120 м ракета успя да се издигне от стартовата площадка, вече е основание за задоволство.

Целите, които си поставяше компанията на Илън Мъск, също са скромни и тя настояваше, че най-важното е да се съберат всякакви данни за това докъде е достигнала разработката. Дали това ще е удовлетворително за инвеститорите и НАСА тепърва ще се види, защото се смята, че този старт показва накъде отиват плановете за полети до Луната и един ден до Марс.

Секунди след старта се видя, че няколко от 33-те двигателя на първата степен на носителя, известна като Super Heavy, не работят. След малко те станаха пет.

На около 34-35 км от земята цялата система започна да се върти, без да се е отделила втората степен Starship, на която е кръстена цялата ракета. Последва експлозия на четвъртата минута - доста след като двете степени вече трябваше да са се разделили и да са се запалили двигателите на втората степен.

Компанията обяви старта от Бока Чика в Тексас за успех, но се чакат подробности дали той ще бъде зачетен като исторически момент за оглавяване на класацията за конструкция без конкурент в света. Концепцията е и двете части да се завръщат на земята за повторна употреба. Прототипи на Starship направиха самостоятелни излитания до около 10-12 км височина, но никога досега цялата сглобена система не е правила това.

През февруари бяха тествани 31 от 33 двигателя на Super Heavy, като бяха запалени за 10 секунди, докато първата степен бе монтирана вертикално.

Множество от служители и работници на SpaceX, които бяха показани по време на уебкаста да гледат старта на живо от централата на компанията близо до Лос Анджелис, аплодираха бурно, когато ракетата се отдели от стартовата кула. Аплодисменти и радостни викове имаше и когато тя се взриви в небето.

Главният инженер по интеграция на SpaceX Джон Инспрукър, който бе и един от коментаторите на уебкастовете, каза, че тестовият полет ще предостави множество важни данни, проправящи пътя на компанията да продължи напред с допълнителни тестове.

Мъск, основател и главен изпълнителен директор на SpaceX, написа в Twitter, че следващото изстрелване на Starship ще бъде "след няколко месеца". "Поздравления за екипа на @SpaceX за вълнуващото тестово изстрелване на Starship! Научих много за следващото тестово изстрелване след няколко месеца", пише в съобщението му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева