Решението на регионалната инспекция по околната среда и водите в София да допусне предварителното изпълнение на проекта за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина отива в съда.
01/03

Свързани новини

03.08.2023 14:56

Решение на РИОСВ за стадион Българска армия отива в съда

Видян 6218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът за реконструкция на ст. Българска армия получи одобрение от комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет в началото на миналия месец.

Решението на регионалната инспекция по околната среда и водите в София да допусне предварителното изпълнение на проекта за изграждане на нов стадион на мястото на Българска армия в Борисовата градина отива в съда. Това съобщиха от футболния клуб ЦСКА-София, който е ползвател на съоръжението в държавния имот и е съдружник със собственика - Министерството на младежта и спорта, в публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД, което именно изготви и представи инвестиционното намерение.

От РИОСВ-София са се произнесли относно необходимостта за извършване на оценка на въздействието върху околната среда и водите (ОВОС). От клуба твърдят следното:

"С решение от 28.07.23 г. директорът на РИОСВ г-жа Румяна Маринова постановява категорично и аргументирано, че ОВОС не трябва да се извършва, защото реконструкцията на имота "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони."

В самия текст на решението обаче такъв цитат не фигурира (вж. пълния текст по-долу). Румяна Маринова, която е разписала разпореждането като заместваща директора на РИОСВ-София Ирена Петкова, наистина е постановила, че не е необходимо извършване на ОВОС, но със съвсем различни мотиви.

В своето изложение тя пише, че "с допускане на предварителното изпълнение ще се защити, ведно с държавата, и особено важният интерес на втория учредител на дружество "Спортни имоти Българска армия" - "Арена ЦСКА" ЕООД" (б. р. - дъщерна фирма на ЦСКА-София). По-нататък Маринова обосновава решението си и с аргумента, че "ако не бъде допуснато предварително изпълнение на решението, реализирането на настоящия проект на практика става неосъществимо".

Това решение на и. д. директор на РИОСВ-София обаче явно е интерпретирано различно от ЦСКА-София. В своето съобщение в социалните мрежи от днес от клуба добавят и предварителното си убеждение, че съдът само ще потвърди разпореждането:

"Въпреки категоричното мнение на експерти, институции и законодателство, в деловодството на РИОСВ са постъпили три жалби към решението, което за съжаление означава, че процедурата влиза в съда. Имаме пълната увереност, че след като толкова много вещи лица са се изказали категорично в подкрепа на решението да не се прави ОВОС, Административният съд също ще се произнесе обективно и справедливо и ще потвърди решението на РИОСВ от петък."

Очаква се съдът да разгледа жалбата срещу решението на РИОСВ-София най-рано през септември, когато приключва съдебната ваканция (15 юли - 1 септември).






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби