Свързани новини

25.03.2021 16:43

Над 6500 работници са загинали при подготовката на Световното в Катар

Видян 1543 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 6500 чуждестранни работници са починали в Катар през последните 10 години по време на подготовката на страната за домакинството на световното първенство по футбол през 2022 г. Това показва разследване на британския вестник Гардиън. Според него всяка седмица са умирали средно по 12 мигранти.


Става въпрос за граждани на Индия, Непал, Бангладеш, Шри Ланка и Пакистан. Данните от правителствени източници на първите четири държави сочат, че 5927 работници от тези страни са загинали в Катар през периода 2011-2020 г. Посолството на Пакистан в Катар пък съобщава, че за същия период са починали 824 негови граждани в емирството.


При това в черната статистика не са включени смъртните случаи на хора от други държави, които също са работили по обектите - като Филипините, Кения и др. Липсва информация и за починалите от последните месеци на 2020 г. насам, което означава, че смъртността е още по-висока.


Според Гардиън част причините са наранявания по време на трудова дейност - падания от високо, задушаване и др. Съобщава се за 37 загинали, които са свързани директно с изграждане на стадионите, като 34 от тях са определени от организационния комитет на турнира като несвързани с работното място.


В амбицията си да докаже, че изборът за домакинство на Мондиал 2022 не е случаен, Катар предприе мащабно строителство - 7 нови стадиона, летище, магистрали, системи за обществен транспорт, хотели и дори цял нов град - Лусаил, за 250 000 души, който ще приеме финала на 18 декември догодина.


Гардиън твърди че тези разкрития доказват провала на Катар да осигури нормални условия на труд на наетите над 2 млн. работници от чужбина или поне да разследва причините за смъртността.


В същото време, в знак на протест срещу условията на труд в азиатската страна футболистите от националния отбор на Норвегия излязоха с послание преди мача срещу Гибралтар от квалификациите за световното първенство.


Играчите изпълниха химна, носейки бели фланелки с надпис "Човешки права на и извън терена".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв