Свързани новини

19.05.2014 13:39

Мултимилионерът – убиец ДюПон е жертва на майка си

Видян 7669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-добрият филм на 67-ия фестивал в Кан. Това е Фокскечър. „Наистина много добър филм”, коментира пред 19 минути последният кинокритик на България Вера Найденова. Дозиран между арта и комерса, дълбок психологически, лишен от всякаква елементарност, прекрасно заснет и с фантастично работещ като отбор актьорски екип: Чанинг Тейтъм, Стив Карел и Марк Руфало в главните роли. И накрая, прославящ класически спорт като борбата на фона на ММА на финала. Това е филм за мъжествеността и ранимостта, за това колко е важно човек да иска и да дава извинение, също така е филм за упадъка не просто на Америка, а на актуалната култура, която купува и продава хора. Но всичко това е представено, без да бъде досадно.

Дори тишината е силно оръжие на Фокскечър. След като Жерар Депардийо обяви чрез своя филм Добре дошли в Ню Йорк прелюбодеецът Доминик Строс Кан за „мъж, който обича жена си”, отново имаме развенчаване на медиен мит в Кан. Според новия биографичен филм Фокскечър, разказващ историята на мултимилионера Джон ДюПон - убиецът на олимпийския шампион по борба Дейв Шулц е жертва на своята фамилия – истинска бизнесдинастия, чиято фирма в момента се оценява на 50 милиарда долара. И най-вече на властната си майка, в чиято роля влиза доста изненадващо за подобен вид спортна по същество продукция самата класичка Ванеса Редгрейв.

Едиповият комплекс е последното, което би хрумнало като мотив за кървавото престъпление на човека, който сензационно бе наследен от българския борец Валентин Йорданов. Той също фигурира като бегъл образ във филма. Но във фабулата присъства и толкова типичния за много знаменитости, както и за останалите хора, комплекс от по-големия или по-успешния брат, който е не по-малко масивен.
Основният център е Марк Шулц – оцелелият брат на убития Дейв, който също е олимпийски шампион. За него големият брат е едновременно най-обичания и най-мразения човек на света, като на тази база се оформя странен триъгълник между двамата Шулц и мултимилионера.
За възловата роля на малкия брат без кастинг е взет обявеният неотдавна за най-сексапилен мъж на планетата Чанинг Тейтъм. Един от най-търсените холивудски актьори в момента, който само тази година пуска три продукции, 6 месеца плътно е тренирал борба и признава, че филмът е най-трудният и болезненият физически, който някога е правил. Чанинг разправя още, че едва ли след толкова схватки в залата и пред камерата, ще излезе да се бори повече. „Нека само някой ме предизвика”, шегува се секссимволът.
Въпреки че филмът е биографичен, режисьорът не е искал от него да заприлича на героя си, което не важи например за изпълнителя на ДюПон – Стив Карел и за този на Дейв – Марк Руфало.
Карел ужасяващо напомня не само визуално, но и маниерно на шантавия богаташ. „Направо ме побиваха тръпки, щом го зърнех на снимачната площадка”, разказва вдовицата на убития шампион Нанси Шулц. В нейната кожа влиза британската красавица Сиена Милър. Тя пък бе разделена от бащата на децата си – Джуд Лоу, от общия им приятел Даниел Крейг. Като голяма звезда той се прочу в предишен хит на същия режисьор.
Бенет Милър получи своята номинация за Оскар за друга биографична продукция – Капоти. В ролята на мускулестия мъжага с нежна душа там е Крейг, а за изпълнението си на образа на великия писател покойния от неотдавна Филип Сиймор Хофман взе наградата на академията. Режисьорът е известен, че когато реши да прави биографичен филм, а това е неговият трети такъв, той се заравя в историята с години. За да намери онова, което другите са изпуснали от поглед.

Един от единствените борци, сразили нашия Дан Колов е главен герой на друг филм в Кан – руският отговор на американското предизвикателство да си мерят шампионите от тепиха. Железният Иван разказва за живота и битките в кеча и извън него на Иван Поддубни. Продукцията утре се представя на филмовия пазар на Кроазет. Тя е част от руската инвазия в Кан. Тя личи не само по силата на промотиране на филмите, но и по звездния състав, в който вече влизат и холивудски знаменитости. В Железния Иван са няколко, сред които е любимецът на мнозина у нас Стив Бушеми.
 По-ярки имена влизат в проектите на Glacier Films. Амбициозната компания, представлявана в Кан от продуцента Владимир Поляков, довел цяла свита звезди, сред които блестеше Лариса Гузеева от Жесток романс – в момента най-рейтинговата водеща на Първи канал на московската телевизия. Но не за тези знаменитости иде реч.

Носителят на Оскар Ейдриън Броуди, Хейдън Кристенсен и Илайджа Уууд участват в анонсираните само преди години, а вече готови 4 филма на компанията. Тя ангажира бляскавия голям салон на най-лъскавия хотел на Ривиерата – Карлтън на Кроазет, за да покаже мускули, и поля повода обилно с класическо шампанско. Единствено и само 19’ от България беше поканен на събитието, на което ще отделим по-специално внимание утре. Сега ще споменем, че Ейдриън Броуди от Пианистът и Гранд хотел Будапеща, с уникална руска девойка под ръка, се показа редом с музикалната супер звезда Ейкън, който играе във филма. Човекът обави, че е решил да става актьор. В лентата участва и асът от Междузвездни войни Хейдън Кристенсен. А Илайджа Уууд влиза в шантавия проект, който най-лесно можем да преведем като Зомби.

Нещо му става на Холивуд и това го доказва новият филм на Дейвид Кроненбърг Maps to the Stars – може да се преведе като Пътят на звездите. Канадецът, когото мнозина мислят за американец, разказва чрез образите на любимия си актьор Робърт Патинсън, но повече чрез истинските знаменитости Джулиан Муур и Джон Кюсак за обърканата и шизофренична вселена на актьорите от киноиндустрията в Щатите. Героите му са 13-годишен, излязъл от клиника за зависимости хлапак, който е направил касова роля и се мисли за върха на света, но може да говори адекватно само с дъртата си психоаналитичка и отчаяна от липсата на роли бивша дива, която прави йога-, шопинг- и каква ли не още терапия, за да живее нормално, но подскача от радост, че удавянето на мъничкото детенце на нейна конкурентка, дава на русата амбиция шанса да се снима отново – макар и в тъп и посредствен филм.


Това е втора поредна разгромяваща критика за Америка от Кроненбърг. Той атакува фронтално  нейните символи. Сега се разправя с Холивуд, след като предишният му показан в Кан филм пък разбиваше на пух и прах, за съжаление по един претенциозен и скучен начин, друг от колосите на глинени крака на САЩ – Уолстрийт.    


 


Борис Ангелов


Кан



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец