Свързани новини

15.05.2014 13:01

Забранена любов взривява Кан

Видян 2219 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Французите са известни със своята сексуална разкрепостеност, но селекцията на филмите за Кан тази година надминава всички класации. Шефката на журито Джейн Кемпиън заяви пред нас, че отдавна наблюдава известен сексизъм на фестивала като извади и статистика, за да покрепи думите си: от 1800 филма, чуствали във форума за 67 години, само 7% били на режисьорки, а единствено тя е печелила голямата награда Златната палма. Поне го стори два пъти.


Вторият ден на канския фестивал се завъртя около темата за любовта в най-екстремни нейни измерения. Всичко започна с филма на Майкъл Лий, посветен на велик художник и наречен Господин Търнър. В него животът на гениалния творец, чиито мъгливи пейзажи от Острова отдавна струват милиони, е представен като низ от сексуални похождения по бордеи


и по-почтени места. Той наема проститутки, но не за да ги оножда, а да ги рисува, докато ощастливява болната си от червен вятър или просто крастава прислужница и хазяйката на морската квартира, която използва често и превръща в своя втора жена, напук на заядливата си официална съпруга. И пропуска погребението на собствената си дъщеря, защото е твърде зает.


Англичаните популяризират също, но само на филмовия пазар, течащ успоредно с феста, Рупърт Еверет и Колин Фърт в био-продукция за Оскар Уайлд, наречена Щастливият принц. Там пък се разказва за гей любов.


В тази гама е колоритът и на филма от официалната програма, който е гвоздей на съботния ден – Сен Лоран. Това е пъстър разказ за личния живот на гениалния модист, който никога не крие влечението си към своя пол, но продукцията се спира и на друг негов порок – наркоманията.


Втората селекция на фестивала – Особен поглед, наистина е доста особена тази година. Само за два дни тя изстрелва куп филми за нестандартни лични отношения.  Прегледът бе открит официално с филма Парти гърл. Той разказва за 60-годишна барманка, която напива мъжете, за да ги люби, но не щеш ли един клиент на ненаситната леля се влюбва в нея и й предлага брак. Израелският Момичето на татко пък е за любов между баща и дъщеря, но по-особена. Психилогически и физически отношенията им са на садо-мазо двойка.


Уникалният набор от филми „за главното” продължава с австрийското предложение Луда любов. В него се разказва за ретро роман между братовчеди. Мъжът във връзката предлага на своята любима и роднина да се самоубият заедно, защото така било най-романтично. Добре, че Хенри – това е истинската история на поета Хайнрих фон Клайст, среща адашката си Хенриета. Влюбва се в момичето, но тяхната нормална любов е застрашена от страшна болест, от която тя страда.


Забранената любов, но вече от практична гледна точка, е четвъртата оферта на Особен поглед от тази серия. Испанският режисьор Хайме Росалес разказва за млада двойка, която кризата оставя без работа. Тогава бизнеснюхът подсказва на партньорите да заснемат и продават домашното си порно и така да свързват двата края.  Добре, че бе поредният арт филм на актьора Матю Алмарик за една любов, която е просто тайна, но иначе традиционна, за да има нещо традиционно на феста.


Докато „упадъчният Запад” се е отдал на чувства, Русия контраатакува със страшна сила в Кан. На фона на спадащ брой заснети филми в САЩ и Франция и отстъпление на производител №1 в света Индия, което е повече от видимо на феста, братушките лансират студиото със социмето Госкино като световен лидер в бранша.


Със следобедно шампанско и хайвер се откри руският павилион в Кан. Заглавието, на което акцентира церемонията беше виденият вече, макар и само фестивално у нас, филм Битката за Севастопол. Съвсем в тон със събитията в Крим и като контратеза на украинския документален филм Майдан. Днес руснаците показват още 10 продукции, сред които и една с участието на шампиона на планетата по ММА в средна категория Мамед Халидов. Самият той ще присъства, което ще го направи добра компания за идващите по същото време в Кан Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер, които продават на филмовия пазар Непобедимите 3 и вдигат по този повод голямо парти в дискотеката с остаряващата слав Палм бийч, докато всички трендсетъри отдавна са в Баоли.


В събота пък идва ред на 7 други нови заглавия. Между тях определено прави впечатление Нуреев – въстаналият демон на Татяна Малова. Даже в неделя московчани нямат почивка – ще правят парти в най-гъзарския хотел на Кан и цялата Ривиера – митичния Карлтън. Прави впечатление, че звездите на следобедния коктейл с шампанско ще бъдат холивудският ас Ейдриън Броуди и музикалната супер звезда Ейкън.


Специално парти ще бъде дадено и за промотиране на Московския кинофестивал, а накрая ще бъде почетена премиерата на новия  Тарковски, както мнозина в Кан определят режисьора Андрей Звягинцев. Той представя на Кроазет своята продукция Левиатан, посветена на една позната и у нас тема – за рекета на кметовете в неголемите градове към местния бизнес.


Борис Ангелов



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.