Ксавие Долан

Свързани новини

01.03.2024 11:56

Ксавие Долан оглави журито на Особен поглед на 77-ия фестивал в Кан

Видян 2641 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Нека се придържаме към мечтите си, защото заедно можем да променим света. Всичко е възможно за тези, които се осмеляват, работят и никога не се отказват." С това изказване режисьорът Ксавие Долан получава наградата на журито за " Мама" на 67-ия фестивал в Кан през 2014 г. Начело на журито на "Особен поглед" той ще отпразнува жаждата за открития и страстта към таланта на другите.

Изборът беше очевиден: кинематографията на Ксавие Долан намери своята зрялост в изключителната си младост и дързост, от онези, които отварят света на възможностите, които вярват повече в мечтите, отколкото в реалността, и които намират начин да се издигнат до творческите си амбиции.
 
" Смирен съм и се радвам, че се завръщам в Кан като председател на журито на "Особен поглед", заяви Ксавие Долан. Дори повече от това да снимам филми, откриването на работата на талантливи режисьори винаги е било в основата на моето лично и професионално пътуване. В отговорността, която ми е възложена, виждам възможност да се съсредоточа заедно с членовете на журито на "Особен поглед" върху един съществен аспект на филмовото изкуство - историите, разказани истински. "


Самоук, той пише, режисира, продуцира и участва в първия си игрален филм " Убих майка си" на 19 години. Адаптиран по кратък разказ, който е написал няколко години по-рано, този пробен удар е майсторски и е избран да представи Канада за наградите "Оскар".


През 2010 г. разкрива многостранния си талант, като отговаря за художественото оформление, костюмите и монтажа на втория си филм. Със " Сърдечни удари" той прави първото си участие в "Особен поглед", когато е само на 21 години.
 
Две години по-късно с Laurence Anyways, чиято премиера е в Un Certain Regard, печели наградата на секцията за най-добра актриса ex-aequo за Suzanne Clément. Първата му награда в Кан подчертава деликатния усет на Ксавие Долан за режисура на актьори и актриси, с които той развива лоялно, интензивно сътрудничество.


Мама дава нови изключителни роли на Ан Дорвал и Сюзан Клеман след психологическия трилър " Том във фермата". Този пети филм - първият му в конкурсната програма - описва трудностите на самотна майка при отглеждането на сина ѝ. С дълбока емоция и поетичност той получи от ръката на новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън Наградата на журито, изравнена с филма на Жан-Люк Годар " Сбогом на езика". С този избор журито награди както най-възрастните (84 г.), така и най-младите (25 г.) режисьори в конкурса, доказвайки, че оригиналността не е прерогатив на младостта, а зрелостта - на опита. На следващата година Ксавие Долан се присъединява към журито, председателствано от братята Коен, на 68-ия фестивал в Кан.

Завръщането му към режисурата прозвуча като ново признание в любов както за актьорите, така и за публиката. Филмът "Това е само краят на света", адаптация на пиесата на Жан-Люк Лагарс, ще бъде отличен с Голямата награда на 69-ия фестивал в Кан. Увлечението му по актьорското майсторство може да се открие и в следващите му два филма.


Смъртта и животът на Джон Ф. Донован е историята на кореспонденцията на едно младо момче с любимия му актьор, и Матиас и Максим, представен в конкурсната програма през 2019 г.
Той изиграва няколко забележителни роли за други режисьори, сред които " Изгубени илюзии" на Ксавие Джаноли, който му носи номинация за наградата "Сезар" за най-добра поддържаща мъжка роля. През 2022 г. Ксавие Долан след това режисира първия си телевизионен сериал - " Нощта, в която Логан се събуди".


 Грета Гервиг ще председателства журито на 77-ия фестивал в Кан, който ще се проведе от вторник, 14 май, до събота, 25 май 2024 г.
Официалната селекция ще бъде обявена в четвъртък, 11 април 2024 г.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв