Свързани новини

03.11.2010 16:40

Катето Евро и синът й Сашо Кадиев семейно отказват цигарите

Видян 3458 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Устройството QuitKey е познато на американците от 25 години, с него над 1.5 млн. души са казали сбогом на никотина


Този път актрисата Катерина Евро се зарече наистина да откаже цигарите. Чаровната  ко-водеща на Вечерното шоу на Азис и ярка звезда от Царете на комедията е с димяща цигара в ръцете от 16-годишна. "Ще вдигна паметник на този, който ми помогне да откажа цигарите", оплака се тя пред участници в Байландо и ненадейно намери отклик на молитвите си да спре вредния навик.


От днес до ключовете й за колата стои малко джобно компютърче. Умната машинка ще й помага в битката срещу никотиновата зависимост.


Всеки път, щом понечи да си запали цигара, тя натиска червения бутон на „тамагочи"- то. Така в рамките на една седмица то ще добие впечатление какви са нейните навици и зависимости като пушачка. После по индивидуално изготвена програма, компютърчето ще решава как Катето Евро да спре цигарите. Схемата е лесна и проста: постепенно се намалява броя на цигарите, докато се сведе до нула. Миникомпютърчето QuitKey ще приканя пушачката да пуши със специален звуков сигнал,  но вече само когато то й каже, като отчита минутите, които остават до запалване на нова цигара.  Много важно е в първата фаза, когато устройството „опознава” пушача да не се лъже, т.е всеки път, когато се пали цигара, да натиска червения бутон, за да „запише” запалването.


Веднага след като получи миникомпютрчето, Катето се обади на сина си Сашо, за да го агитира да спре цигарите. „И той пуши, как няма да пуши, като ние с баща му сме му давали този ужасен пример вкъщи”, коси се актрисата.


Забраната за пушенето в заведенията и на обществени места действа много стимулиращо, отбеляза още актрисата. Миналата есен в Париж като страстен пушач си взела 10 кутии цигари за 5-те дни престой там. ”Изпуших по-малко от две. Като няма тютюнев дим в кафенетата и ресторантите ти не се дразниш, просто не палиш, а не както е тук, у нас, още с влизането от вратата и съм извадила запалката”, признава тя.


Освен че, че човек трябва да е здрав, да изглежда добре (известно е, че пушенето е кошмар за кожата на пушачките), Катето има и много личен мотив да иска да не пуши повече и завинаги да се раздели с този вреден навик. Майката на Катето, -  също страстна пушачка, -  е починала от рак на белите дробове едва на 57-годишна възраст.


Портативният компютър QuitKey се предлага на българския пазар едва от 2-3 месеца, но е познат на американците от цели 25 години. Досега с него над 1.5 млн. души са казали сбогом на никотина. Най-голямото предимство на устройството е, че няма странични ефекти като медикаментите. Любопитното е, че е създаден с финансовата помощ на Американския Национален здравен институт (US NIH). Фирмата  No Smoke (www.nosmoke.bg), която го дистрибутира у нас е екслузивен представител за България, Румъния и Русия.


Все по-труден ще става животът на пушачите, убедени са от фирмата-вносител. Това е добър подарък за Коледа, смятат те.


Проблемът идва от това, че хората не подхождат достатъчно сериозно, струва им се „майтап  работа”. Това е програма, която подпомага отказването на цигарите, като първоначално се разрежда броя им за деня и така постепенно се стимулира мотивираният пушач да спре. Цената на миникомпютърчето QuitKey е колкото 3 стека цигари.


Катето Евро признава, че отказването на цигарите е задача номер едно в нейния дневен ред. Има идея за телевизионно комедийно шоу с колеги актьори и предвидливо не разкрива подробности, за да не й го откраднат – може би ще бъдат  кратки истории с поучителен край.  В него ще участва и сина й Александър Кадиев, който е актьор от Малък градски театър.


Актрисата чака с нетърпение да се съберат още средства за  финансиране на филма Оркестър с име.


Катерина Евро вече направи опит за отказване от цигарите по друг начин - чрез метода SmokeEX-PRO, при който точки върху ушната мида и носа се обработват с комбинация от пулсиращ лазер и лек стимулиращ ток. Но с този метод трябват повече процедури.


„Най-хубавото на нашия метод е, че може да се комбинира с други начини, които само да засилият волята на пушача наистина да спре никотина”, коментираха либерално от фирмата, която специално за продукта си създаде сайта www.nosmoke.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак