Свързани новини

24.05.2013 15:47

Големият победител на "Аскеер" е "Хамлет" на Гърдев

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големият победител на тазгодишните награди "Аскеер" е спектакълът на Народния театър "Иван Вазов" "Хамлет" на Уилям Шекспир, постановка на Явор Гърдев с четири приза – за представление, за режисура, за главна мъжка роля и за сценография, предаде БГНЕС.


И самият Шекспир, защото тази година Академия "Аскеер" присъди Специална награда почетен "Аскеер 2013" за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство на проф. дфн Александър Шурбанов за превода на четирите високи трагедии на Шекспир – "Хамлет", "Отело", "Крал Лир" и "Макбет". Награда, която не се дава всяка година. Преводите на Шурбанов, редом с непреходното дело на Валери Петров, носител на "Аскеер" 1997, обогатяват по изключителен начин националната ни култура. Тази награда е учредена през 1997 година и тя не е ежегодна, а специална и по-рядко давана. Досега нейни носители са Леон Даниел, проф. Крикор Азарян, Димитър Гочев (Германия) и Велко Кънев.


Актрисата Емилия Радева, чийто артистичен живот в театъра е бил 33 години на сцената на театъра на Българската армия получи "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство.


За 23-ти път залата на театъра на Българската армия посрещна гостите си за церемонията по връчването на театралните награди"Аскеер". Едно събитие винаги в навечерието на 24 май, чакано с нетърпение, за да се разбере как театралите от театъра и членовете на журито оценява гилдията.


Всичко беше като в началото в далечната вече 1991 г. – затвореният бул."Раковски", военната музика, поредният патронаж на министрите на отбраната и културата. Няма да броим колко се смениха оттогава. Важен е празникът, театърът и забележителното уважение на Фондация "Аскеер" към колегите театрали и съвестността, с която те и поканените от тях членове на журито, гледат спектакли, изчитат пиеси, поставени през последната година пиеси в българските театри и трупи в цялата страна. Церемонията е винаги спектакъл, в който трупата на Армията прави преди всичко своя поклон към театъра.


С приятелски жест, но не и без ирония повечето от наградите благодариха на министъра на културата, а някои просто казваха: "Владо, здравей", а председателят на Фондация "Аскеер" актьорът Милен Миланов припомни, че Владимир Пенев е два пъти носител на наградата за водеща мъжка роля.


Но в церемонията винаги има един особен момент, всички, които вече повече от две десетилетия са тук, в навечерието на 24 май знаят, че той ще се случи. Прави да почетат театралите, които вече ги няма в тази изминала година от предишния "Аскеер". Споменът за тях ги гледа от сцената в най-запомнящите се кадри от изкуството им – те са усмихнати или тъжни, както е в театъра или киното. Живи са, но са в един друг свят – може би по-добър, но винаги липсват тук на Земята на тези, които ги обичат. А те са при звездите – Георги Калоянчев, Тодор Колев, Младен Киселов, Петър Попйорданов-Чочо. И той последният, най-младият остана да се рее като Македонски, търсейки пътя към България в снежната буря…


Но ето и наградите на "Аскеер 2013"


Водеща мъжка роля


Леонид Йовчев за ролята на Хамлет в "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"


Водеща женска роля


Илка Зафирова за ролята на Елизабет Лоу в "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел, постановка Зорница София, Малък градски театър "Зад канала"


Изгряваща звезда


Димитър Живков за ролите на г-н Димитров, Здравко, Бабата, Взводния, Снайпера, Анна, Йоцко, Веси, Баце Мише, Спас Певеца, Стрина Милетка в "Живак" (Авторски моноспектакъл) от Димитър Живков, постановка Димитър Стефанов, Продуцентска къща "Креди Арте"


Поддържаща мъжка роля


Атанас Атанасов за ролята на Труман в "Хората от Оз" от Яна Борисова, постановка Галин Стоев, Театър 199 "Валентин Стойчев"


Поддържаща женска роля


Станка Калчева за ролята на Корделия Егерман в "Часът на вълците" по мотиви от "Из живота на марионетките" на Ингмар Бергман, постановка Десислава Шпатова, Младежки театър "Николай Бинев"


Сценография


Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов и Венелин Шурелов за "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"


Костюмография


Юлиян Табаков за "Идиот 2012" по Фьодор Михайлович Достоевски, постановка Десислава Шпатова, Народен театър "Иван Вазов"


Театрална музика


Антоний Дончев за "Ричард ІІІ" по Уилям Шекспир, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов"


Режисура


Явор Гърдев за "Хамлет" от Уилям Шекспир, Народен театър "Иван Вазов"


Най-добро представление


"Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"


Съвременна българска драматургия


"Терапевтът" от Елена Алексиева


(Народен театър "Иван Вазов", постановка Крис Шарков, 16 ноември 2012 г.).



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак