Гръцкият археолог Калиопа Лимнеос-Папакоста. Обществено достояние

Свързани новини

26.07.2022 09:57

40 години търсихме без резултат, точно да се откажем, почвата се отдръпна и се появи ръката на Александър Велики: Гръцки археолог

Видян 1672 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от петнадесет години гръцкият археолог Калиопа Лимнеос-Папакоста търси златното руно на древната история на Гърция, а именно безценната гробница на Александър Велики.

През всичките тези години тя и екипът ѝ неуморно копаят в градините Шалалат в Александрия, Египет - градът, наречен на великия завоевател.

Борейки се с водата, която постоянно залива разкопките, тя и нейните колеги претърсват пласт след пласт александрийска история.


Сега те са достигнали до основите на Александрия, откривайки първите пътища, построени в града, както и основите на огромна обществена сграда, дълга над двеста метра, която все още не е разкрила напълно.

Историческите данни сочат, че след смъртта си във Вавилон тялото на Александър Велики е мумифицирано и погребано в Египет, по-точно в храма на Зевс Амон в оазиса Сива.


Това беше желанието на великия генерал. Ето защо археолозите търсят гробницата му в Египет и по-специално в Александрия.

След години на разкопки и откриване на древни исторически артефакти без никакви следи от гробницата на Александър, гръцкият археолог е готов да се откаже през 2018 г.

Сякаш с магическа пръчка обаче внезапно е открита девствено бяла мраморна ръка, която съживява надеждите ѝ. Сякаш погребаната статуя, на която принадлежеше ръката, иска да й каже, че трябва да продължи мисията си.



Александър Велики, както е изобразен на гробницата на Александър. Калиопа Лимнеос-Папакоста все още издирва мястото, където почива. Кредит: Ronald Slabke/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3. 0


 Както Папакоста заяви по гръцката телевизия през май 2018 г. , "Четиринадесет години търсихме без резултат. Бях толкова уморена и един ден си казах: "Край, отказвам се. Точно един час преди тръгването ни, след като спряхме разкопките, почвата се отдръпна от едната страна и се появи ръка. . . изпитах страхопочитание. "Моят Александрос" ми се разкрива. "


Александър е поискал да бъде наричан "син на Зевс Амон" и не е искал да бъде погребан заедно с баща си Филип в Егея.

Според ранните историци, когато Александър умира внезапно през 323 г. пр. н. е. във Вавилон, тялото му е мумифицирано, подобно на фараона, който е бил, и поставено в златен ковчег, за да бъде пренесено в Сива.

Желанието му обаче не е изпълнено. Погребалната кола с тялото на Александър е отвлечена в Сирия от един от неговите генерали, Птолемей I Сотер.

В края на 322 г. или началото на 321 г. пр. н. е. Птолемей препраща тялото в Египет, където е погребано в Мемфис, който е бил център на управлението на Александър в Египет.


Докато Птолемей е притежавал тялото на великия завоевател, неговите генерали Пердика и Евмен са притежавали доспехите, короната и царския скиптър на Александър.

В края на четвърти или началото на трети век пр. н. е. тялото на Александър е пренесено от гробницата в Мемфис в Александрия, където Птолемей Филаделф го погребва отново.

По-късно наследникът му Птолемей Филопатор поставя тялото на Александър в общинския мавзолей в Александрия.

Според Паусаний мавзолеят се наричал "Сома", което на гръцки означава "тяло".

Към 274 г. пр. н. е. е известно, че Александър е погребан в Александрия, а гробницата му се превръща в централна точка за птолемейския култ към Александър Велики.


Ново откритие потвърждава убеждението, че Александър Велики наистина е погребан в Александрия
Артефактът, открит в последния ден на разкопките от Папакоста и нейния екип, се оказва ранна елинистическа статуя, носеща отличителните белези на Александър Велики.

Това много окуражава неуморните археолози да продължат разкопките си.

"Статуята се откри пред мен и ми подаде ръка!" Папакоста каза тогава. "Помолих се на Бог да видя как се обръща ръката, за да разбера дали носи копие, за да докажа, че принадлежи на Александрос Велики Носителя на копие, който е създаден със същата техника на Лизип, т. е. с наклонена настрани и надолу глава. "

"Както пишат източници като Плутарх, Александрос говорел на Зевс, гледайки косо надолу, и казвал: "Аз принадлежа на Земята. Ти се грижи за Олимп", отбелязва тя.

Папакоста добавя: "Голяма благословия е, че тази статуя, която много археолози търсеха в продължение на много години, беше намерена от гръцка мисия. "


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 26.07.2022 10:57

    След векове македонски археолози ще намерят статуята на негово Западно Балканско Височество с източно наименование Бо Тик Вун !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци