Според доклада търсенето ще продължи да намалява и до 2030 г. това ще компенсира с повече от една степен продължаващия растеж в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Свързани новини

29.10.2023 07:44

Златният век на газа приключва: МАЕ

Видян 27231 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според Световната енергийна прогноза за 2023 г., публикувана от Международната агенция по енергетика (МАЕ), световното търсене на природен газ ще достигне своя връх още през 2030 г.

От 2011 г. насам потреблението на природен газ в световен мащаб се е увеличило средно с близо 2 % годишно. От сега до края на десетилетието обаче ръстът ще се забави до по-малко от 0,4%, твърдят експертите на базираната в Париж институция.

"Златната ера на газа е към своя край", се казва в прогнозата.


Според доклада в секторите на енергетиката и сградния фонд вече са отчетени пикове в използването на природен газ, като търсенето на допълнителни количества за електроцентрали и котли за отопление на помещения е ограничено. Тези два сектора се нареждат сред най-големите потребители на природен газ, като на тях се падат съответно 39 % и 21 % от общото търсене. Намаляването на използването на природен газ от тях е достатъчно, за да доведе до пик на общото търсене до 2030 г.

Върховата точка за увеличаване на енергийните мощности на природен газ е през 2002 г., когато те надхвърлят 100 гигавата (GW) и съставляват около 65% от общите годишни увеличения на мощностите, според МАЕ, която отбелязва спад от по-малко от 30 GW през 2022 г.


Въпреки това глобалният инсталиран капацитет на електроенергията от природен газ продължава да се увеличава с течение на времето, въпреки забавянето на годишните приращения, посочва агенцията и обяснява, че в това отношение газът се различава от въглищата, при които инсталираният капацитет намалява в бъдеще.

"Търсенето на природен газ в енергийния сектор все пак намалява от днес до 2050 г., като особено силен спад се наблюдава през 2030 г., когато започва мащабно внедряване на комбинираното изгаряне в газовите електроцентрали", се казва в доклада.

МАЕ подчертава, че в развитите икономики възстановяването на търсенето на природен газ, наблюдавано през 2021 г., не е продължило дълго и през следващата година е спаднало под нивата отпреди пандемията.

Според доклада търсенето ще продължи да намалява и до 2030 г. това ще компенсира с повече от една степен продължаващия растеж в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което