Престъпната дейност на главния секретар на МВР Живко Коцев тепъра ще добива реални измерения, заявиха пред Епицентър. бг източници от разследването, които споделиха скандални факти от неговата "професионална" работа в областта на контрабандата.

Свързани новини

08.04.2024 09:39

Живко Коцев признал за обезпечаването на контрабандните канали, сам дал показания срещу шефката на митниците

Видян 1260 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Престъпната дейност на главния секретар на МВР Живко Коцев тепъра ще добива реални измерения, заявиха пред Епицентър. бг източници от разследването, които споделиха скандални факти от неговата "професионална" работа в областта на контрабандата.

Както се вижда от снимката - власт и контрабанда живеят в хармония под чадъра на полицай номер 1 на България Живко Коцев

Главният секретар на МВР Живко Коцев сам е поискал да даде показания по разследването срещу директора на агенция „Митници“ Петя Банкова и двамата й съучастници в престъпната група за контрабанда, пране на пари и други престъпления – баща и син – Марин и Стефан Димитрови, които са движили каналите на укриващия се в чужбина контрабандист Николай Николов, по прякор „Паскала“.

Още в сряда (3 април), Коцев се е явил пред разследващите, придружаван от адвоката си Илиан Василев.

Това е станало малко след като в медиите се появи информация за акцията в митниците на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Тогава Коцев е предоставил и личния си телефон, а в четвъртък (4 април) се е явил отново пред разследващите, за да им предостави паролата за отключване на мобилния апарат.

Това е причината в сряда и в четвъртък Коцев да е забелязан да влиза и да излиза от сградата на Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“ и от Съдебната палата в столицата. Това научи „Епицентър“ от един от адвокатите на обвиняемите по делото.

Коцев е разпитван повече от веднъж в присъствието на адвоката си, което изключва тезата, че е бил подложен на натиск да подаде оставка. Като опитен служител на МВР, Живко Коцев е бил напълно наясно, че за да се стигне до арест на Банкова и на баща и син Димитрова, агентите на контраразузнаването и антимафиотите дълго време преди това са ги поставили „на контрол“, което неминуемо означава, че и самия той е бил следен и подслушван.

Доказателствата срещу Коцев са много повече от снимката, на която получава скъп часовник Hublot на стойност 50 000 лв. от Стефан Димитров. Има засечена активна кореспонденция между Живко Коцев и шефката на митниците Петя Банкова, която изобщо не е била свързана с професионалните им задължения, а се е отнасяла до обезпечаването на каналите за трафик на цигари без бандерол през българските гранични пунктове.

Точно тези данни дадоха основание на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем.

Адвокатът на едно от задържаните лица потвърди, че в показанията си Живко Коцев разкрива цялата престъпна дейност  на групата и признава, че е бил близък с контрабандистите.

Причината – правил го е от лоялност към бившия вътрешен министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

Коцев признал за многобройни срещи с баща и син Марин и Стефан Димитрови, още повече, че същите са документирани с обилен снимков материал.

Преди заседанието на съда в събота адвокатите са видели снимките, като най-голямо впечатление им е направили, освен тези, на които Коцев позира с подарения му скъп марков часовник, но и тези с множество пари. При акцията в сряда агентите на ДАНС са открили в дома на Стефан Димитров голямо количество пари, които са били прибрани в кутия от обувки.

Стефан Димитров, който заедно с Петя Банкова, бяха оставени за постоянно в ареста, имал навика да демонстрира финансовото си положение, като за целта често правил снимки на парите, с които разполага в брой.

Близостта на Коцев до баща и син Димитрови, се потвърждава и от множество техни общи снимки, както на морето, но така също и в луксозни спа-комплекси.

Това означава, че Коцев е поддържал много тясна връзка с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, още преди да бъде назначен за главен секретар на МВР на 8 септември 2023 г.

Важна подробност е, че преди това Коцев бе заместник на главния секретар, което става по настояване на депутатите от ПП-ДБ – Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

Именно тяхна е ключовата роля в опита на Живко Коцев да се представи за жертва на заговор срещу неговото отстраняване.

В петък (5 април) Коцев обяви, че оттегля оставката си като главен секретар на МВР, призна, че е давал показания пред разследващите, но избегна въпросите за своята съпричастност към престъпната група на „Паскала“.

Според бившия вътрешен министър и адвокат Богомил Бонев, прокуратурата трябва да разследва дали върху Живко Коцев не е упражнен натиск от страна на политици, да оттегли показанията си, дадени в присъствието на негов защитник. Ако това се потвърди, то значи е извършено престъпление срещу правосъдието, смята Бонев.


В дома на Бойко Рашков с Живко Коцев и партньор на Паскал Стефан Димитров


Живко Коцев с Марин Димитров - друг заподозрян за участие в контрабандата дейност на Никола Николов - Паскал


Главният секретар на МВР семейно на гости при Марин Димитров


Главният секретар на МВР Живко Коцев по халати заедно с контрабандиста Марин Димитров от групата на контрабандиста Паскал


Баща и син контрабандисти Марин Стефан Димитрови заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев


Живко Коцев с бившият министър на туризма Николина Ангелкова и Стефан Димитров


Главният секретар на МВР Живко Коцев с Николина Ангелкова - бивш министър на туризма. Показва часовника за 50 000лв., подарък от Стефан Димитров


Източник: epicenter.bg





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,