Свързани новини

22.10.2020 17:46

Заради "македонския език" България единствена блокира договор на Скопие с Фронтекс

Видян 2912 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е единствената държава, която блокира подписването на важно споразумение за управление на границите между Северна Македония и европейската служба за охрана Фронтекс и проблемът е в начина, по който югозападната съседка обозначава езика си.

Това потвърди за "Дневник" говорител на Европейската комисия. Става дума за споразумение, работата по което е започната от Фронтекс през юли 2018 г. и което позволява на Европейската служба за гранична и брегова охрана да извършва общи операции и да разполага свои екипи в гранични на ЕС региони за справяне с нелегалната миграция ("особено с внезапните промени в миграционните потоци") и трансграничната престъпност и при нужда да оказва техническо и оперативно съдействие на националните гранични сили.

"Дневник" изпрати запитване до Комисията след публикация на агенция МИА (платена на сайта на агенцията, но достъпна в други издания), според която България не дава съгласието си за споразумението. Държавната македонска агенция цитира еврокомисаря за вътрешни работи Илва Йохансон, според която комисията е в контакт с българската страна, "за да се намери решение".

Защо споразумението е важно

В тази публикация се казва, че дипломатически източници подчертавата по-големия напредък на Албания и Черна гора - споразумението с Тирана е финализирано, а това с Черна гора върви по добър път.

Всъщност с Черна гора, както и със Сърбия, такива споразумения вече са сключени, както следва от прессъобщение на Европейския съвет от май тази година, а черногорското е в сила от 1 юли. Документът, подписан с Албания, действа от май 2019, когато Фронтекс осъществява първата си съвместна операция на територията на съседна на ЕС държава, която не е в блока.

Това е важно, тъй като Западнобалканският маршрут бе основна точка за влизане на над 1 млн. мигранти през 2015 г., прекроили политическия пейзаж в Европа, а Северна Македония и Сърбия бяха важна брънка от веригата в началото; Черна гора стана част от пътя на мигрантите малко по-късно. По сходен документ се работи с Босна и Херцеговина, а с това Фронтекс би имала гранични споразумения с всички държави от ЕС по протежение на Западнобалканския маршрут.

Втора спорна тема на България и Северна Македония

МИА не уточнява, че проблемът е в употребата на термина "македонски език". Именно той се споменава от комисията, без да се съобщават обаче подробности.

    "Двустранният спор на България заради споменаването на македонския език е действително единственото оставащо препятствие пред подписването на споразумението."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей