След добавяне на процента за прослужено време възнагражденията им нарастват на над 14 хил. лв.

Свързани новини

20.02.2023 16:22

Заплатите във ВСС надхвърлиха 14 000 лв.

Видян 1969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

10 194 лв. става основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния инспектор с изтекъл мандат, на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), на главния прокурор и на директора на Националната следствена служба (НСлС). Това следва от данните на Националния статистически институт (НСИ) за средната брутна месечна заплата през последното тримесечие на 2022 г., пише "Лекс".

След добавяне на процента за прослужено време възнагражденията им нарастват на над 14 хил. лв.

Членовете на Висшия съдебен съвет, както и инспекторите са с изтекъл мандат. Те обаче продължават да изпълняват функциите си, защото последните парламенти с кратък живот не изпълниха конституционното си задължение да изберат нови членове. А Конституционният съд реши кризата, като позволи членовете на съвета и на инспектората да заемат постовете си безсрочно, макар и с изтекъл мандат.


Членовете на ВСС, шефовете на ВКС и ВАС, главният прокурор и директорът на НСлС получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) главният инспектор получава колкото член на съвета. Възнаграждението на председателя на КС пък се формира като средноаритметично от заплатите на президента и председателя на Народното събрание. Възнаграждението на държавния глава се равнява на две депутатски заплати, а това на шефа на НС е с 55% повече от заплатата на народния представител.

Депутатските заплати се преизчисляват на всяко тримесечие. Те се равняват на три три средномесечни заплати от бюджетния сектор, които се смятат по данните на НСИ. Според данните от НСИ през декември 2022 г. средната работна заплата в обществения сектор е била 2127 лв. Това означава, че ако имаше действащ парламент, депутатите биха получавали 6381 лв. основно възнаграждение, а председателят на НС – 9891 лв.

Заплатата на президента съответно става 12 762 лв., а на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби