Доходите на домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред най-бързия спад от повече от десетилетие, тъй като заплатите изостават от спираловидната инфлация, а семействата се борят да плащат сметките си, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Свързани новини

22.04.2023 17:00

Заплатите продължават да намаляват, изоставайки от нарастващата инфлация в Обединеното кралство

Видян 15239 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доходите на домакинствата в Обединеното кралство са изправени пред най-бързия спад от повече от десетилетие, тъй като заплатите изостават от спираловидната инфлация, а семействата се борят да плащат сметките си, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Данните за пазара на труда показват, че общият ръст на доходите в реално изражение, коригиран с инфлацията, е спаднал с 3% между декември 2022 г. и февруари 2023 г., докато редовното заплащане е намаляло с 2,3% за същия период. Данните представляват най-рязкото намаление на редовното заплащане от 2009 г. насам, когато средното седмично възнаграждение се срина с 4,5 %, заяви ONS.

Темпът на нарастване на заплатите е внимателно наблюдаван показател, тъй като кризата с разходите за живот в Обединеното кралство се задълбочава.

Цените на потребителските стоки и услуги се повишиха с най-бързия темп от четири десетилетия насам през годината до октомври 2022 г., отбеляза ONS. Годишната инфлация се повиши от 8,8% през януари до 9,2% през февруари и 10% през март, което се дължи на нарастващите разходи за пресни храни, безалкохолни напитки и сметки за енергия. Изненадващият скок на инфлацията през февруари и март последва три последователни месеца на забавяне на нарастването на цените, а темпът остава на високи нива, наблюдавани преди около 30 години.


Домакинствата в Обединеното кралство продължават да се борят с нарастващите сметки за храна и енергия, а работниците в редица сектори започнаха масови стачни действия през последните месеци на фона на спорове относно заплащането и условията.

Броят на дните, загубени заради стачки, достигна 348 000 през февруари, в сравнение с 210 000 дни, загубени през януари.

Работниците от публичния и частния сектор в Обединеното кралство стачкуват от миналата година в опит да постигнат увеличение на заплатите, тъй като стойността на възнагражденията е намаляла поради високата инфлация.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Кеворк 23.04.2023 23:24

    а тук нашенската скала на прегрешенията е преобърната: грехът да проституираш е далеч по-приемлив, отколкото грехът да си бедняк. Жалостивият вой на страдалците не достига до ушите на някои прехвалени писатели – и така те се превръщат в съучастници на некадърните ни Властници. Нареждат се с тях в един строй. Строят на Заличителите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби