Износът от санкционираната страна е пренасочен към Обединените арабски емирства, Хонконг и Турция, които не са се присъединили към западните ограничения, посочва изданието, като се позовава на данни от фирмата за проследяване на търговията ImportGenius, базирани на руски митнически данни за шестте месеца до август.

Свързани новини

13.05.2023 07:25

Западът губи руското злато, Обединените арабски емирства, Хонконг и Турция поеха търговията: Bloomberg

Видян 6116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Редица страни изкупуват руско злато, след като западните правителства затвориха пазарите си в рамките на санкциите срещу Москва, свързани с Украйна, съобщи Bloomberg във вторник.

Г-7, ЕС и Швейцария, основен златен център с традиционно неутрална позиция, забраниха вноса на руско злато миналото лято в опит да навредят на златодобивната индустрия на страната, която е на стойност 20 млрд. долара.

Преди санкциите Лондон беше основната дестинация за руско злато. Сега, след като големите банки, изкупуващи злато, като JPMorgan Chase и HSBC Holdings, спряха да търгуват с руски благородни метали, се включиха множество малки играчи - от логистични компании до дилъри, пише Bloomberg.

Износът от санкционираната страна е пренасочен към Обединените арабски емирства, Хонконг и Турция, които не са се присъединили към западните ограничения, посочва изданието, като се позовава на данни от фирмата за проследяване на търговията ImportGenius, базирани на руски митнически данни за шестте месеца до август.


Западните санкции блокираха достъпа на руското злато до собствените им пазари и забраниха на търговците да търгуват с него. Но на компаниите в други държави не е забранено да търгуват с благородния метал, тъй като няма вторични санкции.


ОАЕ, които се превърнаха в център на търговията с благородни метали между Изтока и Запада, изместиха Обединеното кралство като новата водеща дестинация за руско злато, като през шестте месеца до август там са изнесени кюлчета на стойност над 500 млн. долара.

Между март и август миналата година през летището в Истанбул е преминало руско злато на стойност около 305 млн. долара, което превръща Турция във втората ключова крайна точка за този благороден метал.

Базираната в Хонконг финансова компания VPower Finance Security, която осигурява парични средства и злато за китайски банки, е обработила пратки с руско злато на стойност над 300 млн. долара между март и август миналата година, според данните от проследяването на ImportGenius.

Междувременно руските златодобивници са увеличили производството си с 26,5% на годишна база през март, според последните данни на Федералната държавна статистическа служба (Росстат). Производството на злато е скочило с повече от 30% в сравнение с февруари. Данните за първото тримесечие са с 9,1% по-високи от тези за същия период на миналата година.


 Снимка: REUTERS


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби