Той прогнозира трудни дебати по проектобюджета в Народното събрание, заради задаващите се нови парламентарни избори това лято

Свързани новини

04.05.2023 14:22

Замразете МРЗ и внимавайте със скока на пенсиите, за да не „счупим” бюджета: Топикономист

Видян 1551 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна


Проектът на бюджет за 2023 г., който беше предложен от служебното правителство е с параметри, които изглеждат странно от гледна точка на макроикономическата конюнктура и въпреки рестриктивните прогнози на БНБ.


В условията на реален икономически растеж, стабилен пазар на труда с ниска безработица и продължаваща инфлация, по-скоро трябва да очакваме бюджетен излишък и затягане на политиките за парична подкрепа. Въпреки това, виждаме проект на бюджет с изключително голям дефицит, което много силно отворя ножицата между приходите и разходите на държавата. Това е продължение на популистките политики заложени при актуализацията на бюджета в средата на миналата година, каза докторът по икономика Владимир Сиркаров пред dir.bg.


Той прогнозира трудни дебати по проектобюджета в Народното събрание, заради задаващите се нови парламентарни избори това лято. А заради предстоящите местни избори в края на годината, икономистът не очаква да се реши и един от най-тежките проблеми в разходната част на бюджета, свързан с липсата на реформа в държавната администрация, включително съкращения на служители и въвеждане на електронни услуги.


Сиркаров е категоричен, че предвиденото увеличение на минималната работна заплата трябва да бъде замразено за не по-малко от 3 години, а пък поредната актуализация на пенсиите може да "счупи" бюджета. Ако разчитаме държавата да генерира повишаване на благосъстоянието на гражданите, то ние сме обречени да бъдем бедни завинаги, каза той.


Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.05.2023 15:12

    Да редуцират броя на държавната администрация и публичния сектор. Да премахнат плоския данък и да въведат прогресивно данъчно облагане с необлагаем минимум. МРЗ и пенсиите трябва да се увеличават ежегодно. Достатъчно дълго бяхме с орязани доходите не заради замразяването на ГЕРБ преди години.

  • 001 Anonimen 04.05.2023 18:52

    Май си топ, ама не икономист! Нещо за много милярдните кражби и влиянието им върху бюджета!? Нещо за нивото на политиците и на управлението на държавата!? А бе, я си намали заплатата!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху