Министър-председателят Гълъб Донев

Свързани новини

21.04.2023 17:04

Бюджет 2023 г. да бъде с дефицит 6,4%, нов дълг от 13,7 млрд лв.: Служебното правителство

Видян 2902 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебното правителство предлага законопроект за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит 6.4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв. Това стана ясно от брифинг на министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова.


Донев обясни, че последните месеци служебното правителство е представило аргументите по проект на бюджет със съответни приходни и разходни мерки с дефицит 3%, който да отговаря на критериите на Пакта за стабилност и растеж. За да се постигне такъв дефицит служебното правителство е подготвило промени в данъчното законодателство - възстановяване на намалените ставки на ДДС, данък "свръхпечалба".


За да се постигне в един бюджет по-нисък дефицит, има две възможности - или се намаляват разходите, или се осигуряват допълнителни доходи. За да се постигне бюджетен дефицит от 3%, служебното правителство е избрало втория вариант.


"Тази седмица двете най-големи политически коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха своите виждания за Бюджет 2023. От заявеното от тях стана ясно, че не подкрепят промените в данъчното законодателство, предложени от служебното правителство. Подобни коментари са изразени и от другите парламентарно представени партии. При ясно заявената липса на парламентарна подкрепа на промените в данъчното законодателство, внасянето в НС на бюджет с дефицит от 3% би било с предизвестен финал", каза служебният премиер.


Затова след проведени предварителни разговори и анализ служебното правителство реши в НС да бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2023 г., разработен на база действащо законодателство, оформило се от законодателните промени от 46 до 48 НС. Предложеният законопроект е с дефицит 6.4% от БВП, което в номинално изражение представлява почти 12 млрд. лв, каза още Донев.


Министърът на финансите Росица Велкова допълни, че със законопроекта не се предлага промяна в данъчната политика. При това положение ще бъде необходимо да бъде изтеглен нов дълг, в размер на 13.7 млрд лв., като в края на 2023 г. дългът ще стане 46.8 млрд. лв или 25.3% от БВП.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби