В края на седмицата Мария Бояджийска се оттегли като зам.-министър на Юлиян Попов, за чието гражданство и свързано с това нарушение на Конституцията от негова страна по модела Кирил Петков пишем отделно.

Свързани новини

26.06.2023 09:24

Зам-министър за 2 дни в екологията: ППДБ не спира с въртележката

Видян 5440 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След заместник-министъра за 3 часа в земеделието, Министерството на околната среда и водите се оказа далеч по-дълготрайно в избора си на вицетата. Там заместник-министър оцеля цели 2 дни.


В края на седмицата Мария Бояджийска се оттегли като зам.-министър на Юлиан Попов, за чието гражданство и свързано с това нарушение на Конституцията от негова страна по модела Кирил Петков пишем отделно.


След 2 дни мъка тя напусна по „лични причини”, както информираха от Министерския съвет. Зад тази формулировка най-често се крие неудобство да бъде изтъкнатата истинската причина, а тя е невъзможност на титуляра да работи в екип със замовете.


Бояджийска беше една от малкото подали оставка заместник-министри от служебните кабинети, която пожела да се върне на работа, вече в редовното правителство.


Нейното име е по-известно като дългогодишен заместник – кмет на София по екологията първо на Бойко Борисов, а после и на Йорданка Фандъкова.


Основната й мисия на поста беше да бъде изграден заводът за боклук на милионния град, което и се получи, при това с европейско финансиране в размер на стотици милиони. Както и да бъдат затворени сметищата – суходолското например, което изглеждаше нерешим казус, вече е Гората на София с хиляди новозасадени и вече пораснали фиданки.


По това време се реши и тегнали 2 десетилетия дотогава проблем с многобройните бездомни кучета в София, за което немалка заслуга има и 19 минути, който привлече европейски експерти да свършат работата, понеже българските не искаха поради собствените си интереси да направят.


Така за година броят на бездомните кучета намаля 3 пъти, а в момента е 1/10 от онова, което беше. Само напомняме, че по същото време съветниците от ДСБ желаеха разстрел на бездомните животни и за малко щяха да го прокарат в Столичния общински съвет, ако с кмета не се бяхме противопоставили на популизма.


Заедно с общината стартирахме и кампании за осиновяване на кучета, което също помогна в съществена степен за преодоляването на големия градски проблем.
През 2016 г. Бояджийска напусна поста на заместник-кмет по екологията в Столичната община.


Новината за оставката на Бояджийска беше придружена от информация за назначаването на трима нови зам.-министри в МОН, Министерството на правосъдието и Министерството на труда.


Интересното име сред тях е на Наталия Митева - тя беше номинирана за министър на образованието и иновациите в проектокабинета на ИТН начело с Николай Василев през лятото на 2021 г.


Наталия Митева не е партиен кадър - тя е член на борда на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании) и е била мениджър по Стратегически програми за образованието в Google.


Работила е активно с Колумбийския университет и педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк в сферата на педагогически практики и ефективните технологии за преподаване. Завършила е магистратура по публични политики в Мерилендския университет в САЩ и бакалавър по международни отношения от Колумбийския колеж в САЩ.


Митева ще встъпи в длъжност от 3 юли.В екипа на Атанас Славов – Леонардо в правосъдието, където той остави двама от заместниците на предшественика си Крум Зарков, влиза и трети. Георги Николов идва от поста на  съдия в Административен съд - София област.


Той е бил председател на Районен съд – гр. Сливница. Бил е също военен следовател в Софийската военно-окръжна прокуратура в периода 1997-2003 г. и адвокат в периода 1992-1997 г. По образование е юрист, магистър по право на ЕС от СУ Св. Климент Охридски.


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Ирен 28.06.2023 15:34

    МОЛЯ, КОРИГИРАЙТЕ новината - Проектът за "завод за боклук на милионния град... с европейско финансиране в размер на стотици милиони" е прекратен (дори не е избран изпълнител за строителството!), финансирането е оттеглено заради драстично забавяне на процедурите по Закона за обществените поръчки и изпуснати срокове.

  • 001 Anonimen 26.06.2023 10:42

    В момента в Канада горят изкуствени пожари, запалени от армията, искат да принудят хората да напуснат градовете , да обезлесят и да твърдят, че има глобално затопляне, а всъщност дова е работа на човекоубийците

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни