По-рано този месец  WTO намали прогнозата си за растежа на световната търговия през 2023 г. до 0,8% от предварително очакваните 1,7%, позовавайки се на задълбочаващото се забавяне на производството.

Свързани новини

05.11.2023 07:10

WTO предупреди, че световната икономика може да загуби 5% от БВП

Видян 12564 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната икономика показва признаци на фрагментация, която може да бъде "много скъпа" за всички, предупреди генералният директор на Световната търговска организация (WTO) Нгози Оконджо-Ивеала.

В интервю за Nikkei ръководителят на WTO изрази загриженост относно ескалацията на конфликта между Израел и Хамас и потенциалното му въздействие върху световния растеж, ако той се разпространи в по-широк план в Близкия изток.

"Това е един от регионите, откъдето излизат голяма част от световния петрол и газ", посочи Оконджо-Ивеала. "Така че това неизбежно ще окаже влияние."

Според WTO перспективите за 2024 г. все още са относително оптимистични, като се предвижда растеж от около 3,3 %, "но рисковете са силно в посока надолу".

WTO изчислява, че ако светът се раздели на два търговски блока, глобалният БВП ще спадне с 5% в дългосрочен план. Това би било "огромна загуба", предупреди Оконджо-Ивеала, като я оприличи на загубата на цялата икономика на Япония.

Въпреки това WTO не вижда "големи признаци на по-широка деглобализация", според нейния ръководител, който заяви, че обемът на търговията със стоки и услуги е "все още доста значителен" - около 31 трилиона долара.


По-рано този месец  WTO намали прогнозата си за растежа на световната търговия през 2023 г. до 0,8% от предварително очакваните 1,7%, позовавайки се на задълбочаващото се забавяне на производството.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иван Митев 05.11.2023 10:05

    За ситуацията в държавата: Все още държавата власт осъществява неправилно финансово управление. Нараства заплахата за национална криза. Възможно е спасение от държавен крах. Кратко: Употребите на официална валута има добри и лоши ефекти. Неправилността за неограничени щети от заеми и кредити с официална валута поразяват националното стопанство. Заражда се катастрофална криза. Днес правителството не употребява общ метод за преодоляване на щети от заеми и кредити в официална валута. Държавният бюджет подпомага за щети. Създадените прикрити държавни субсидии сътворяват сегашната инфлация. Когато няма причина, няма инфлация. За забавяне на стопанския колапс, правителството използува заеми, за да плати щети от лошото си управление. Сегашният държавен дълг е резултат от сгрешено държавно поведение. Поради лошото финансово управление, при всякаква основна лихва на централната банка нараства заплахата за национална криза. Прекратяването на финансовата слабост спасява от стопанска катастрофа. Възможен е успешен общ метод за преодоляване на щети от заеми и кредити в официална валута. Подобреният държавен бюджет предпазва от щети. Правителството е с допълнителни полезни приходи и намалени разходи. „Проблемът държавен дълг“ е решен. Защо съгласните със запазване на финансовия пропуст са недоволни за щети от изпълнение на свое желание?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец