Банката също така намали първоначалните си прогнози за годишния растеж на БВП на страната до 2,5% вместо досегашните 3,2%. Анализаторите обаче леко повишиха прогнозата за 2024 г. - до 2% от предишните 1,9%.

Свързани новини

30.10.2023 14:07

Израел е изправен пред сериозна икономическа криза: JPMorgan

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

JPMorgan рязко понижи икономическата си прогноза за Израел за четвъртото тримесечие. Според изследователска бележка, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната може да се свие с 11% спрямо предходните три месеца на фона на ескалацията на военните действия с палестинската въоръжена групировка Хамас.

По-рано този месец банката прогнозира спад от 1,5%, но първоначалните прогнози бяха счетени за "твърде оптимистични", предполагат анализаторите.

"Оценката на въздействието на войната върху израелската икономика остава трудна, както поради все още много високата несигурност относно мащаба и продължителността на конфликта, така и поради липсата на налични данни с висока честота", заявиха от JPMorgan.

Банката също така намали първоначалните си прогнози за годишния растеж на БВП на страната до 2,5% вместо досегашните 3,2%. Анализаторите обаче леко повишиха прогнозата за 2024 г. - до 2% от предишните 1,9%.


JPMorgan отбеляза, че предишните конфликти в Израел, като ескалацията на военните действия с Хамас през 2014 г. или конфликта с базираната в Ливан въоръжена групировка Хизбула през 2006 г., "почти не са повлияли на активността".

Въпреки това "настоящата война има много по-голямо въздействие върху вътрешната сигурност и доверието", предупреждават анализаторите. Така например броят на загиналите, който се оценява на около 1400 израелци към петък, вече е много по-висок, отколкото по време на предишните конфликти, а броят на мобилизираните резервисти вече надхвърля 350 000 души, което е най-много в историята на Израел и представлява повече от 5% от работната сила на страната.

Последната ескалация на военните действия между Хамас, който контролира голяма част от Газа, и Израелските сили за отбрана започна на 7 октомври. Оттогава то предизвика глобален скок в цените на петрола и на активите, които са убежище, като златото и среброто.


Анализаторите се опасяват, че конфликтът може да дестабилизира Близкия изток, особено ако се разпространи в съседните държави, което на свой ред ще се отрази на цялата световна икономика.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец