Свързани новини

25.07.2020 16:07

Вземанията срещу потребители да не се прехвърлят на части: Проектозакон

Видян 1737 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вземанията срещу потребител да не могат да се раздробяват на главница, лихва и разноски, които да се прехвърлят по отделно на различни кредитори. След цесията новият кредитор да няма право да начислява такси, неустойки, санкции или лихви, които не са предвидени в договора с предишния.


Това предвиждат част от промените в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), които днес бяха внесени в парламента от 12 депутати от ГЕРБ, начело с председателката на правната комисия Анна Александрова и от колегата им от ОП Христиан Митев, пише Lex.bg.


С тях се предлагат и промени в пет други закона – за кредитите за недвижими имоти на потребители, за кредитните институции, за ограничаване на плащанията в брой, за потребителския кредит, както и в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).


Както „Лекс“ писа, работна група в Министерството на правосъдието миналата седмица обсъди промените, с които трябва да се въведе регулация на дейността на колекторите и на фирмите за бързи кредити. Сега измененията са внесени от депутатите от управляващото мнозинство.


Една от основните промени в ЗЗП е, че се създава регламент как събирачите на дългове трябва да общуват с потребителите. Те могат да търсят длъжника само в работни дни от 8 ч. до 20 ч. и не при работодателя му и се задължават да не разгласяват информация за задълженията му и да не използват заплахи, обиди или принуда. Всеки колектор, който наруши тези правила, ще бъде глобяван с от 1000 до 5000 лв., а за едноличните търговци и юридически лица имуществената санкция е от 2000 до 10 000 лв.


Освен това се създават и серия разпоредби, с които се ограничава безразборното прехвърляне на вземания срещу потребители.


Първо се създава общо правило, че те са непрехвърлими, „освен ако потребителят е дал изрично писмено съгласие преди прехвърлянето чрез индивидуално уговорена клауза в договора“.


В проекта е разписано подробно каква информация трябва да получи гражданинът от кредитора си, който иска да прехвърли на друг задължението му – кой би бил новият кредитор, колко е дългът, основанията, падежите и тн.


Ако кредитор цедира вземането, без да уведоми длъжника, глобата е от 500 до 1500 лв. Но има и друга последица – прехвърлянето няма да има действие по отношение на потребителя и по отношение на третите лица.


Другата промяна в полза на потребителите се прави с нов чл. 148в в ЗЗП. С тази разпоредба се забранява вземане срещу потребител да се прехвърля частично или на няколко кредитора.


Проектът предвижда и друго ограничение. Не всеки може да купи дълг на потребител – а само „лице, вписано в регистъра по чл. 3а от Закона за кредитните институции“.


Освен това се забранява на новия кредитор да начислява такси, неустойки, санкции или лихви, които не са предвидени в договора с предишния кредитор. Ако го направи, е заплашен с от 500 до 3000 лв. глоба, а ако е едноличен търговец или юридическо лице  санкцията е от 1000 до 10 000 лв.


Авторите на законопроекта посочват, че с него се търси баланс в отношенията между кредитор и длъжник, а предложените текстове са насочени към защита на потребителя, който е по-слабата страна в това правоотношение.



С промените в ГПК пък се въвежда забрана (с нова т. 7 в чл. 164, ал. 1) със свидетелски показания да се установява предадена от кредитора сума по договор за потребителски кредит. Като вносителите обясняват, че целта е „да се обезпечат правата на потребителите, като се отнема възможността за доказване получаването на парична сума, извън реално получената“.

 

 Снимка: БГНЕС



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион