Британският енергиен гигант BP временно спира всички доставки на суров петрол през Червено море

Свързани новини

27.12.2023 08:00

Все повече превозвачи на петрол спират преминаването през Червено море заради бунтовнически атаки

Видян 7905 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският енергиен гигант BP временно спира всички доставки на суров петрол през Червено море поради неотдавнашните нападения в региона, като се присъединява към други големи транспортни фирми, съобщи компанията.

В изявлението си BP се позовава на "влошаващата се ситуация със сигурността", тъй като базираните в Йемен бунтовници хути са атакували преминаващите през района кораби, които според тях са били предназначени за Израел.

"Безопасността и сигурността на нашите служители и на работещите от наше име е приоритет на ВР", заяви компанията. "Ще продължим да разглеждаме тази предпазна пауза в зависимост от развитието на обстоятелствата в региона."

Експерти от бранша предупредиха, че цените на суровия петрол в Европа и Средиземноморието могат да се повишат рязко, ако и други големи петролни компании последват примера им.

"В момента не е ясно колко значително ще бъде въздействието, макар че ако повече корабни компании пренасочат трафика си и ако прекъсването продължи повече от седмица-две, цените вероятно ще се покачат още повече", прогнозира Грегъри Бру, историк и анализатор на петрола в Eurasia Group.

Много големи компании за товарни превози преустановиха пътуването през южния вход на Червено море - пролива Баб ел-Мандеб - тъй като през последните дни нападенията срещу кораби се засилиха.

Протокът Баб ел-Мандеб свързва Червено море с Аденския залив и след това с Индийския океан от едната страна и със Средиземно море през Суецкия канал от другата. Водният път е ключов маршрут, свързващ Азия и Европа, и улеснява около 12 % от световната търговия, включително 30 % от всички световни контейнерни превози.

Една от най-големите корабни компании в света, Evergreen Line, беше сред големите океански превозвачи, които обявиха в понеделник, че вече няма да превозват израелски товари през Червено море.


"С оглед на безопасността на корабите и екипажа Evergreen Line реши да спре временно приемането на израелски товари с незабавен ефект и инструктира своите контейнеровози да преустановят плаването през Червено море до второ нареждане", се казва в изявлението на компанията.

По-рано Inventor Chemical Tankers, собственик на MT Swan Atlantic, заяви, че корабът му е бил ударен от "неидентифициран обект", докато е бил в Червено море край Йемен, въпреки че няма връзка с Израел.

Две големи световни корабни компании - датската Maersk и германската Hapag-Lloyd - спряха в петък преминаването на корабите си през Червено море поради повишената заплаха от нападение.

Най-голямата корабна група в света, Mediterranean Shipping Company (MSC), предприе подобна стъпка и обяви, че отклонява корабите си от Червено море.

Швейцарско-италианският корабен гигант съобщи, че на 15 декември неговият боксов кораб MSC Palatium III е бил нападнат, докато е преминавал през Червено море. "Всички членове на екипажа са в безопасност, като не се съобщава за наранявания. Междувременно корабът е претърпял ограничени щети от пожар и е изведен от експлоатация", съобщи компанията.

Вместо да използват пролива Баб ал-Мандаб, корабите сега ще трябва да избират по-дълъг маршрут, като плават около Южна Африка.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева