Актрисата Марго Роби популяризира "Барби

Свързани новини

08.07.2023 08:07

Виетнам забрани Барби

Видян 16406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Виетнам забрани холивудската комедия "Барби", след като държавните филмови цензори се възпротивиха на сцени, в които картата на спорното Южнокитайско море е нарисувана в полза на Китай, съобщиха виетнамски медии.

"Съветът за филмова рецензия изгледа филма и взе решение да забрани прожектирането му във Виетнам поради нарушение, свързано с "деветлъчната линия"," заяви директорът на Департамента по кино в страната Ви Киен Тхан пред държавната медия Дан Три.

Линията на деветте тирета е U-образна граница през Южнокитайско море, която претендира за повечето от залежите на нефт и газ, морските пътища и стратегически желаните от Пекин земни маси, включително островите Парасел и Спратли, остров Пратас и брега Макълсфийлд.


Филмът "Барби", в който участват Марго Роби в ролята на титулярната кукла и Райън Гослинг в ролята на нейния приятел Кен, трябваше да бъде пуснат на пазара във Виетнам на 21 юли, но след публикуването на решението на Ханой беше премахнат от уебсайтовете на кината.

Националният съвет за оценка на филмите във Виетнам е натоварен със задачата да проверява филмите за прекомерно насилие и сексуални материали, както и за политически чувствително съдържание. Според държавната медия Tien Phong в няколко сцени в "Барби" се появява обидната морска граница.

Заради сцени с деветлъчната линия екшънът "Uncharted" беше забранен във Виетнам миналата година, а анимационният филм на Dreamworks "Abominable" беше изтеглен през 2019 г., а Netflix беше принудена да премахне от разпространение във Виетнам няколко епизода от сериала си "Pine Gap". Романтичната комедия от 2018 г. "Crazy Rich Asians" беше разрешена за показване, след като беше премахната сцена, която показваше обидната граница, отпечатана върху дизайнерска чанта.

Малайзия, Бруней, Филипините и Тайван също оспорват претенциите на Пекин към Южнокитайско море. Макар че през 2016 г. трибуналът в Хага се произнесе в полза на Филипините по въпроса, отхвърляйки претенциите на Китай, Пекин, както се твърди, е пренебрегнал решението. 


Китай се превърна в толкова доходоносен пазар за холивудски филми, че американските режисьори вече вземат решения за съдържанието им, като се съобразяват толкова или повече с това как ще се представят на китайския пазар (и дали ще преминат през китайската цензура), отколкото с това как ще бъдат приети у дома. Не всички американски блокбастъри обаче стават хитове в Пекин. Филмът "Малката русалка" на Дисни, критикуван в държавните медии за "насилственото включване на малцинства" и "мързеливия и безотговорен сюжет", се представи толкова зле, че влезе в международните заглавия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби