Министерството на правосъдието работи по законопроекти

Свързани новини

18.03.2022 11:56

Вече работим по законопроекти, които да улеснят европейските прокурори: Министър Йораднова

Видян 863 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Министерството на правосъдието работи по законопроекти, които да улеснят дейността на делегираните европейски прокурори, заяви министър Надежда Йорданова в предаването “Лице в лице” по bTV. Това е била една от темите на разговора с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши днес.


 


“Между Европейската прокуратура и Министерството на правосъдието има много отворени теми, по които ще работим, за да могат делегираните европейски прокурори в България да работят ефективно и да отговорят на високите изисквания и очаквания”, каза тя.


 


Според нея е налице голяма обществена надежда, че европейските делегирани прокурори ще работят по един друг стандарт, динамика и качество.


 


“Трябва ясно да кажем, че те не могат да свършат работата на нашите национални прокурори. Просто защото отговарят за различни групи престъпления”, добави тя.


 


Надежда Йорданова заяви, че дебатът по Закона за съдебната власт, който предвижда закриването на специализирания съд и прокуратура, вече се води от година. Това е един от най-публично обсъжданите законопроекти в България.


 


“Вчера, след изказвания на някои от участниците, се наложи на част от депутатите да поясняват, че става въпрос за закриване на специализираното правосъдие – Специализиран наказателен съд, Апелативен специализиран наказателен съд и прилежащите им прокуратури, а не за закриване на правосъдието като цяло”, коментира тя.
Надежда Йорданова заяви, че независимо от изхода, дебатът за предсрочното освобождаване на главния прокурор е крачка напред в правовата държава.


 


“Време е в България да приемем, че всяка институция трябва да изпълнява правомощията си така, както изисква законът. Аз съм преценила, че обстоятелствата налагат да предприема процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор. Аз нося отговорността за това. Отговорност на Висшия съдебен съвет е да вземе решение”, коментира тя.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей