Не можем да очакваме европейския главен прокурор да се занимава със смяната на Иван Гешев, това е работа на българските институции и общество, каза народният представител от “Демократична България”

Свързани новини

18.03.2022 11:46

Кьовеши не дойде за смяната на Иван Гешев: Атанас Славов

Видян 1558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не можем да очакваме европейския главен прокурор да се занимава със смяната на Иван Гешев, това е работа на българските институции и общество, каза народният представител от “Демократична България” Атанас Славов по БНТ.


 


Той обясни, че целта на посещението на Лаура Кьовеши е да се установят реални работни отношения между българските и европейските институции. В рамките на посещението ясно бе заявено, че българските европейски делегирани прокурори вече са изключително натоварени, защото работят по 120 дела.


 


 
“Фактът, че Кирил Петков и Лаура Кьовеши са се договорили Министерският съвет да стане точка за сигналите на Европейската прокуратура, е индикация, че досегашният модел, при който Върховната касационна прокуратура беше филтърът за делата, очевидно е бил неработещ”, изтъкна още Славов.



Доц. Атанас Славов подчерта, че европейският главен прокурор държи да има пряк контакт към различните български институции.



“Колкото повече органи, толкова по-голям е шансът, като бъде засечен един сигнал или някакви данни за нарушения, те да се озоват като сигнал до съответния прокурор. Но не бих казал, че това е позитивен сигнал за българската прокуратура”, допълни той.



Зам.-председателят на парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси коментира и одобреното на първо четене закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Той напомни, че закриването им е част от коалиционното споразумение, което означава, че в пленарна зала ще има мнозинство за тази реформа.
“Тази стъпка ще спомогне да няма произвол от хора, облечени в тоги и изпълняващи политически указания и искания”, обясни Славов.



На въпрос докъде е стигнала работата по реформирането на антикорупционната комисия  КПКОНПИ, Славов увери, че законопроектът е на финалната си права.



“Избрахме по-стратегическия подход на по-дългосрочна промяна, което наложи да отделим много повече време на подготовка за законопроектите и за обсъждане. Антикорупционната комисия ще има реални разследващи правомощия, а не както досега - да извършва някакви проверки, да работи с някакви специални разузнавателни средства, които обаче не е ясно на кого служат”, каза той.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог