Държавната агенция заяви, че макар през миналата година да е била изплатена по-висока обща компенсационна сума, получателите са били с почти 10 000 по-малко, отколкото през 2022 г. - спад, който Kela обяснява със спада на Covid-19.

Свързани новини

22.01.2024 15:24

Във Финландия най-често отсъстват от работа заради проблеми с психичното здраве

Видян 626 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По данни на Финландския социалноосигурителен институт (Kela) през 2023 г. повече от 100 000 души във Финландия са получили удължен отпуск по болест от работодателите си поради проблеми с психичното здраве. Правителствената агенция заяви в съобщение за медиите, че това е била най-честата причина за отсъствие от работа, свързано със заболяване, през миналата година.

Психичните разстройства като тревожност или депресия са се превърнали в единствената най-често срещана причина за отсъствия от работа, свързани със заболяване, съобщава Kela, като добави, че данните ѝ показват възходяща тенденция от 2016 г. насам - което включва 3% увеличение на отсъствията от работа, свързани с психично здраве, през 2023 г. в сравнение с предходната година.

"Ако искаме да променим тенденцията", заяви ръководителят на изследванията на Kela Джени Бломгрен, "е важно да се намесим в условията на труд и социалните структури, които увеличават психическото натоварване на хората."

Бломгрен заяви, че анализът на Kela също така показва, че почти половината от случаите са свързани с хора, които са били диагностицирани с тревожност, и отбеляза, че най-голямо увеличение на тези разстройства се наблюдава при хора под 35 години.

Компанията Kela, която предлага обезщетение за продължително отсъствие от работа след най-малко десет дни отпуск по болест, заяви, че през 2023 г. е изплатила общо около 15 милиона дни отпуск по болест - обща сума от около 900 милиона евро (980 милиона долара).


Държавната агенция заяви, че макар през миналата година да е била изплатена по-висока обща компенсационна сума, получателите са били с почти 10 000 по-малко, отколкото през 2022 г. - спад, който Kela обяснява със спада на Covid-19.


През 2023 г. агенцията е издала плащания на приблизително 4 000 души, диагностицирани с Covid-19, които впоследствие не са били в състояние да работят. През 2022 г. около 18 000 души са поискали същите обезщетения. Бломгрен добави, че въздействието на Covid-19 върху финландското общество сега не е толкова "значително видимо", колкото е било през предходните години.


В рамките на схемата за обезщетения за болест на Kela агенцията ще компенсира работниците, които изпитват загуба на доходи поради медицински проблем. За достъп до плана за обезщетение се изисква лекарско удостоверение, а Kela ще изплаща обезщетение за болест за не повече от една година. Ако работникът продължава да получава заплата по време на болестта, плащанията на обезщетението се извършват вместо това на работодателя на лицето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци