Къпалнята Мария Луиза в Борисовата градина
01/02

Свързани новини

20.06.2023 14:07

Вълка иска откуп за къпалнята и Летния театър, за който пък има интерес

Видян 6531 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румен Гайтански – Вълка е изпратил на борда на Софийски имоти писмо, с което иска своеобразен „откуп” срещу своя мажоритарен процент от 51,08 на сто (41,96% са на софиянците) в общата му фирма с общинското дружество, която се води собственик на къпалнята Мария Луиза в Борисовата градина и Летния театър в продължението на парка в посока Семинарията.


Първият афиширан съдружник на Доган, вложилият 3 милиона лв. преди 18 г. в изкупуването на безценните имоти от Мая Илиева след убийството на съпруга й Георги в края на август 2005 г., иска да получи от Общината пари или други нейни имоти за компенсацията.


Най-вероятно той ще настоява за пазарните цени или поне 30 млн.лв., а не за жълтите стотинки, за които де факто продадоха точно преди 20 г. на ВИС безценните общински имоти кметът Софиянски и председателят на СОС от партията, прародител на днешната ДБ. При това, понеже и двата обекта не са в експлоатация след смъртта на Георги Илиев, те са в отчайващо състояние.


За Летния театър обаче интерес има. Докато къпалнята ще си остане за възстановяване от Общината. Софийски имоти вече реновира успешно банята в Банкя, така че даже има и опит с подобен проект. Но цената ще бъде многократно над инвестицията в родния град на експремиера Борисов според оценките на експертите.



Говори се, че от това може да се възползват истинските инвеститори зад проекта за реконструкция на стадион Българска армия. Като се има предвид, че те дават оценка 90 млн.лв. на този обект в парка, което е поне 3 пъти над реалната стойност, значи за къпалнята сигурно ще представят план за поне 200 млн.лв. Идеята им според представящи се за осведомени източници била да образуват нещо подобно на спортно – увеселителен комплекс тип Дисниленд от стадиона, къпалнята и колодрума в Борисовата градина, като окончателно превземат тази нейна сърцевинна част.


„Офертата на Гайтански ще се разглежда внимателно, защото имотът е придобит без пари, а сега собственикът може да осребри схемата. Именно затова са и очакванията да се върви към предлагането на равностойни общински имоти”, пише в свой коментар по темата вестник 24 часа.


Преди година фирмата на Вълка, която е мажоритар в смесеното с общината дружество, собственик на безценните имоти, анонсира ремонт на къпалнята, получи виза за проектиране, но тя не можа да се сдобие с одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство. Тоест, същата фаза както с ремонта на стадион Българска армия.


Междувременно кметът Фандъкова успя да върне на София 12 дка, които дружеството – собственик беше заграбило от Борисовата градина, покрай сечта, която то направи – 40 дървета при 11 разрешени. Тя наложи и глоба от 100 000 лв., но не е ясно дали тя е платена, защото мажоритарят във фирмата няма навика да плаща дължимото по обекта или пък го бави.


Историята на злопопулчоното партньорство е дълга и сложна, но в общи линии Софийски имоти има първоначално 49%, а Ейнджъл ООД - 51%. Още същата година капиталът е увеличен, като Софийски имоти апортира къпалнята и Летния театър.


Имотите са оценени на стойност 2 162 400 лв. без ДДС, въпреки че още по онова време струват поне 10 пъти повече и това е апортът на София в дружеството. А частната фирма внася парична вноска от 3 млн. лв.


Така Софийски имоти остава с 41,96%, а Ейнджъл с 58,04%. Според устава решенията се вземат с над 50%. Така тогавашното ръководство на Общината съзнателно допуска пълният контрол да премине в борческата групировка. Това е много важно, защото улеснява последващата сделка - малко след убийството на Илиев през 2005 г. вдовицата му Мая продава дела си в Парк Мария Луиза – смесеното дружество с общината, на фирма на Вълка, който по онова време чисти София, пак по решение на синьото демократично проевроатлантическо ръководство на града.


През декември миналата година бе създадено ново дружество Аквапарк Мария Луиза, уточнява 24 часа, което е собственост на Румен Гайтански. Като предмет на дейност е записан: “търговия със стоки и услуги, хотелиерство и ресторантьорство, развлекателна, атракционна и рекламна дейност, анализи, консултации, проучване, проектиране, строителство, експлоатация на собствени и съвместно изградени обекти, изграждане, ремонтна дейност, реконструкция и вътрешен дизайн на обекти”. Размерът на внесения капитал на фирмата е над 5 млн. лв.

Снимки: 24 часа
 


Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион