Свързани новини

25.01.2022 16:51

Ваксинационният провал на властите отива на съд: БХК

Видян 1123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Две организации заведоха жалби в Софийския районен съд и Европейския комитет за социални права за провала на държавата да осигури ваксини за най-уязвимите от COVID-19 българи. Според жалбоподателите от Българския хелзинкски комитет и Отворено общество, хиляди български граждани с прилежащи заболявания или на възраст над 60 години са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме.


 


Въпреки че по исковете ще трябва да отговаря настоящото правителство, те са насочени към действията и бездействия на предходните служебни и редовния кабинет Борисов 3, и отчитат позитивната промяна във ваксинационната политика в началото на 2022 г., посочват от Хелзинкския комитет.


 


Делото в Софийския районен съд е заведено в края на миналата година, по него още няма движение. Жалбата в Европейския комитет по социални права (ЕКСП) е подадена вчера от Отворено общество. Според нея, засегнати са възрастните хора над 60 години и хората с предлежащи състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет, хронични респираторни или неврологични заболявания, или рак. Те имат значително повишен риск от тежко боледуване и смърт, когато се заразят със SARS-CoV-2.


 


Жалбата визира основно начина, по който българските здравни власти определиха и реализираха петте фази на ваксинационния процес и различните приоритетни групи в тях. Както е известно, правителството на ГЕРБ избра различен от другите европейски държави подход във ваксинирането. Хронично болните и възрастните хора бяха поставени едва в четвърта фаза, а в най-критичния момент, когато липсваха достатъчно ваксини, приоритетно се ваксинираха футболни отбори и служители на различни компании.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец