Свързани новини

19.11.2021 13:56

В Турция декларациите трябва да се попълват само лично и на място в СИК: ВМРО

Видян 1830 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С такъв сигнал до ЦИК излиза членът на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера във връзка с предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент в неделя. Това е пореден сигнал в рамките на една седмица, който ВМРО внася до ЦИК във връзка с напълно изкривения процес на организация и провеждане на избори в Турция. Това, което се случи на 14 ноември, е недопустимо и ние предупреждавахме при готвените промени в ИК от 45-ото НС, че ще стане точно това – Турция ще диктува вътрешната ни политика рано или късно.

Съгласно член 264, ал. 4 от ИК: (4) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Ако избирателят не е вписан в избирателния списък (списъка), но има право да гласува, след проверка в списъка на заличените лица всички негови данни се вписват в допълнителната страница на избирателния списък, след което избирателят се допуска до гласуване. Избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него. Единственото изискване в закона е да има попълнена декларация, като законодателят не указва хипотезите кога, как, къде и т.н. В Методическите указания (и за гласуване с машина и с хартия) - и в двете е прието следното: „Декларацията се приема независимо къде е попълнена или подписана от избирателя“, се подчертава в сигнала.

Именно това е един от основните проблеми след разкритите 126 секции. В тях гласуват хора, които в преобладаващата си част не говорят и не пишат на български език. Това означава, че някой друг попълва документите им. А че това е така е видно от броя на хората, които минават на ден през една секция. Физически не е възможно, ако един човек попълва сам на място данните си, комисията да обработи документите на 600-700 човека в рамките на изборния ден.

Ето защо единственото решение към момента е ЦИК спешно да промени методическите си указания:

Считам описаната фактическа обстановка като съществена слабост, която е допусната при организацията на изборите в чужбина. Същата се прояви категорично в рамките на изборния ден 14-ти ноември 2021 г. В тази връзка, предвид ситуацията, предлагам Централната избирателна комисия със свое решение да въведе нов режим за приложението на чл. 264, ал. 4 от ИК – декларацията да се попълва лично и собственоръчно пред секционната избирателна комисия в самото изборно помещение, защото в декларацията изрично е определена като такава, носеща наказателна отговорност по чл. 313 от НК при деклариране на неверни данни, пише Контрера в сигнала.

Също така ЦИК трябва изрично да се разпореди, че членовете на СИК-овете, които през изборния ден и до приключване на задълженията си са длъжностни лица по смисъла на закона и следва да съблюдават за правилното и законосъобразно провеждане на изборния процес и спазването на законите, следва да сверяват данните от декларациите с представените документи за самоличност на избирателите при представяне.

Припомняме, че след приключването на изборите за парламент на 14 ноември с гласовете от Турция ДПС стана трета политическа сила. А гласовете, подсигурени от турската държава и изселническите организации, вкараха между и 8 и 10 депутата на протурската партия. Нещо, което ние преди години предотвратихме с ограничението на броя на секциите в страни извън ЕС до 35.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец