До момента в процес на сертифициране по Закона за насърчаване на инвестициите са 39 проекта на стойност около 3 млрд. лв. Чрез тях се очаква да бъдат разкрити близо 5200 нови работни места. Проектите са предимно в секторите ИТ, здравеопазване, производство, складиране. Това обяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в предаването „Здравей, България“ на НОВА ТВ

Свързани новини

14.07.2023 13:07

В процес на сертифициране са 39 проекта за 3 млрд. лв., които ще разкрият 5200 работни места: Министър Стойчева

Видян 511 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До момента в процес на сертифициране по Закона за насърчаване на инвестициите са 39 проекта на стойност около 3 млрд. лв. Чрез тях се очаква да бъдат разкрити близо 5200 нови работни места. Проектите са предимно в секторите ИТ, здравеопазване, производство, складиране. Това обяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в предаването „Здравей, България“ на НОВА ТВ.

Министърът посочи, че с екипа си работи за превръщането на България в дестинация за високотехнологични инвестиции с висока добавена стойност. „Нашата цел е да ребрандираме България като добра дестинация за инвестиции, в която инвеститорите се чувстват спокойни, уверени и тук развиват научната си и развойна дейност, а не да бъдем дестинация, която да осигурява евтина работна ръка. За да се случи това, трябва да изработим новия модел и да поставим на преден план този вид компании, продукти и услуги, които са отличаващи и които създават висока добавена стойност“, обясни министърът на иновациите и растежа.

От началото на годината са издадени 13 сертификата с размер на инвестициите за близо 190 млн. лв., с които ще се разкрият 850 нови работни места. Те са основно от преработваща промишленост и са в областите Бургас, Търговище, Видин, Свищов, Хасково и други. Министърът на иновациите и растежа посочи, че заради липсата на редовно правителство, устойчиви и дългосрочни мерки има застой на инвестициите, но вече се вижда сериозен интерес от държави в Европа и извън ЕС.  

„Имаме основание да изведем на преден план потенциала, свързан с научно-развойна дейност, която е в основата на съвременното поколение иновации“, каза още министър Стойчева.  

Министър Стойчева подчерта, че Министерството на иновациите и растежа разполага със значителен финансов ресурс от 6,1 млрд. лв., които в рамките на програмния период до 2027 г. да бъдат предоставени на микро-, малки, средни предприятия, за да развиват капацитета си, да разработват и внедряват иновации, както и да си взаимодействат с научно-изследователски организации. Като пример министърът съобщи, че до дни ще бъде отворена за кандидатстване и последната процедура по Плана за възстановяване и устойчивост - „Кръгова икономика“. По нея микро-, малки, средни и големи фирми ще имат достъп до 180 млн. лв. за прехода им към кръгова икономика.















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей