Свързани новини

04.07.2019 14:47

Урсула може и да не стане европремиер, потвърди Станишев

Видян 2462 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчерашната теза на 19 минути, че кандидатурата на доказаната плагиатка и разследвана за злоупотреби с военни поръчки Урсула фон дер Лайен може и да не мине успешно през гласуването в Европарламента след 2 седмици, бе подкрепена лично от лидера на ПЕС. Това беше ясно още вчера след категоричните мнения не само на червените Шулц и Габриел от Германия, които допуснаха дори разпадане на кабинета на Меркел, но и на техни колеги, заедно със Зелените, чийто лидер Ска Келер без друго не одобрява налагането на номинации от премиерите на страните в ЕС, вместо да се остави евродепутатите да гласуват по съвест, както е в националните парламенти. Даже в централните новини на немския Канал 1 – АРД, се изказаха иронично - предпазливо за шансовете на собствената им кандидатка за поста.


„Не е изключено социалистите в Европейския парламент да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК”, каза пред Радио Фокус президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той допълни: „Дали това ще се случи, е все още рано да се каже”, но уточни, че по време на преговорите е отправил препоръка към колегите си премиери социалисти, ако съгласуваният пакет не е в интерес на политическите цели на червените - да не се приема.


Станишев препотвърди подкрепата си и тази на групата към водещия кандидат на левицата за председател на ЕК - Франс Тимерманс, който по думите му единствен е имал ясна визия за промени, за работа в ЕК и за приоритети.


По мнението на Сергей Станишев в този си вид пакетът от номинации за лидери на ЕС създава проблеми от гледна точка на доверието на гражданите към Съюза, както и по въпроса за подкрепа на кандидатурата за председател на ЕК.


"Първият проблем е за доверието на гражданите и отношението към институциите, защото те не разбират какво точно се решава, защо и как, не виждат принципност и последователност. Вторият проблем е подкрепа на кандидатура за президент на ЕК без никаква представа за вижданията й, за приоритети. И мога да ви кажа, че за Групата на социалистите въпросът изобщо не е решен. Ако ние не видим промяна в политиките от това, което досега прави ЕНП, автоматичност в подкрепата не може да има", категоричен е президентът на ПЕС.


Сергей Станишев отбеляза, че след като вече 20 години е начело на ЕК, ЕНП носи голяма отговорност за разочарованието, което съществува в Европа.


Той обясни, че ако номинацията за председател на ЕК не се гласува, това ще бъде в рамките на правилата на ЕС, защото Съветът има правомощието да предлага кандидат, а ЕП има правомощието да утвърждава или да не утвърждава предложения кандидат.


Освен от Германия и от ПЕС, сигнали за недоволство дойдоха и от Испания. Нейният медиен флагман Ел Паис даде да се разбере, че измяна на Макрон и либералите на предварителните им договорки със социалистите, е довела до абсурданата номинация на жена, която е доказан плагиат, преписала от чужд труд половината си докторат, освен това е зависима заради корупция с военни доставки. Според вестника, който е достатъчно авторитетен, целта на Франция всъщност е била да не допусне немски шеф на Европейската централна банка и на практика на Еврото и 19-те в зоната.


Известно е, че Макрон иска ЕС на две скорости – една за Еврозоната и друга за всички останали. Той беше категоричен също, че е против всякакво разширяване на ЕС, сиреч изкючване на всякакви апетити на Западните Балкани, но то може и да се тълкува като резерви към разширяване и на Еврозоната, в чията чакалня България трябваше да е влязла на 1 юли тази година. Но закъсня. С френското ръководство на ЕЦБ, това се очертава още по-трудно за постигане.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева