Свързани новини

06.03.2021 07:43

Унгария затваря последния си ТЕЦ на въглища до 2025 г.

Видян 3632 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгария ще избърза със затварянето на въглищните си централи с пет години. Последната централа на въглища в страната ще бъде затворена през 2025 г. вместо през 2030 г., съобщи държавният секретар на Унгария по въпросите на ЕС, цитиран от Euractiv. „Нашият план е да достигнем 90% неутрално производство на електроенергия до 2030 г.“, обяви Атила Щайнер, Будапеща възнамерява да постигне това, като запази съществуващия си капацитет за производство на ядрена енергия и увеличи слънчевата енергия до 6 GW - три пъти повече от съществуващия ядрен капацитет на страната, каза Щайнер.

„На трето място, бихме искали да премахнем блоковете, задвижвани с лигнитни въглища, на последната ни останала електроцентрала, работеща на въглища, до 2025 г. - електроцентралата Матра“, добави той. Експертът поясни, че Унгария ще се възползва от финансиране от ЕС за преквалификация на работниците от въглищния сектор, засегнати от закриването. Съобщението беше приветствано от зелени активисти като голяма победа за климата и работниците, засегнати от затварянето на централата, които ще получат подкрепа чрез Фонда за справедлив преход на ЕС.

„Потвърждението за затварянето на топлоцентралата „Матра“с мощност 884 MW е критична стъпка при планирането на справедлив преход за работниците и засегнатите общности,“ заявиха от зелената НПО организация Europe Beyond Coal.

„Решението на унгарското правителство да намали наполовина времето, необходимо за премахване на въглищата, ви казва всичко, което трябва да знаете за състоянието на разпадащата се въгледобивна индустрия в Европа“, каза Катрин Гутман, директор на кампанията в Europe Beyond Coal. "Това показва, че когато правителствата всъщност спрат и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева