Украйна никога не се е съгласявала на хуманитарен коридор от Мариупол към Русия. Това е очевидно, заяви вицепремиерът на Украйна

Свързани новини

29.03.2022 13:54

Украйна обвини Червения кръст, че "работи за врага"

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът на Украйна обвини Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), че "работи за врага", след като се твърди, че е помогнал за евакуацията на жители от град Мариупол в Русия. Тя намекна, че международната организация за помощ се интересува повече от руските пари, отколкото от подкрепата на украинската кауза.


 


Обвиненията бяха отправени от Ирина Верешчук, която е най-високопоставеният парламентарист в Украйна, отговарящ за хуманитарните въпроси. Тя повтори твърденията на Киев, че Москва насилствено отвлича украинци от Мариупол - пристанищния град, в който се водят едни от най-тежките боеве от началото на едномесечната руска атака срещу Украйна. Тя твърди, че Международният комитет на Червения кръст е помогнал за тези евакуации.


"Украйна никога не се е съгласявала на хуманитарен коридор от Мариупол към Русия. Това е очевидно. Те са окупатори. Те са врагове. Не са миротворци. Червеният кръст нямаше право да помага за евакуацията на хората там", каза тя в интервю за украинския вестник "Страна".
 
 
МКЧК отрича да е участвал в принудителни евакуации в Украйна или където и да било другаде по света и подчертава, че като неутрална хуманитарна организация целта му е да оказва помощ, а не да заема едната или другата страна в конфликта.
 
 
Тя заяви, че е помогнала за евакуацията на хора от град Суми в западна посока, но добави, че способността ѝ да помага на хората в Украйна е засегната от продължаващата неспособност на воюващите страни да гарантират безопасното преминаване на хуманитарни конвои.


Верешчук твърди, че в разрез с мисията си МКЧК "де факто е работил на страната на врага" и че е бил финансово мотивиран да го прави. "Парите не миришат" - отбеляза тя, използвайки думите, които римският император Веспасиан казал на сина си, за да обясни защо облагането дори на урината е добра политика.
 


"Това не е мое подозрение - знам го със сигурност. Никой не е крил, че Червеният кръст получава дарения от Русия", добавя Верешчук.
 
 
 
Международният комитет на Червения кръст получава финансиране чрез доброволни дарения, като над 80% от тях идват от държави донори, които са страни по Женевските конвенции. Организацията заявява, че "приема средства само от онези, които уважават независимостта и безпристрастността на действията на МКЧК" Критиците твърдят, че това е ключова външнополитическа институция на страната домакин, Швейцария, за която трудно може да се каже, че е на страната на Русия в украинската криза.
 
 
Верешчук заяви, че МКЧК се е "дискредитирал" в очите на Киев до степен, изискваща институционална промяна. Според нея агенцията се е оказала "беззъба" и "безсилна" в Украйна. Тя даде да се разбере, че критиките ѝ не се отнасят до Украинското дружество на Червения кръст, което, както призна, "е започнало да изпитва омраза" на фона на атаките на Киев срещу Международния комитет на Червения кръст.


По-рано украинското правителство поиска от МКЧК да не открива офис в Ростов на Дон, най-големия руски град на източната граница на Украйна, в отговор на притока на бежанци. Киев твърди, че подобен ход ще "узакони" руските "отвличания" на украинци - т. е. евакуации, за които Киев не е дал разрешение.
 
 
Москва отрича да е принуждавала украинците да бягат от военните действия на нейна територия и обвинява Киев, че се опитва да използва собствените си цивилни граждани като жив щит.


Международният комитет на Червения кръст отново подчерта, че неговият приоритет е "да достигне до жертвите на въоръжени конфликти, където и да се намират, за да им помогне".
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,