Тръс и индийският ѝ колега Субрахманям Джайшанкар ще обсъдят "двустранни, регионални и глобални въпроси от взаимен интерес", се казва в изявление на индийското Министерство на външните работи от понеделник

Свързани новини

29.03.2022 13:13

Външният министър на Обединеното кралство ще посети Индия на фона на конфликта в Украйна

Видян 1732 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският министър на външните работи Лиз Тръс ще посети Индия в четвъртък, тъй като западните страни настояват неутралните държави да променят позицията си спрямо Русия заради нападението ѝ над Украйна и предупреждават за последици от подпомагането на Москва да заобиколи икономическите ограничения.




Тръс и индийският ѝ колега Субрахманям Джайшанкар ще обсъдят "двустранни, регионални и глобални въпроси от взаимен интерес", се казва в изявление на индийското Министерство на външните работи от понеделник.


 


Индия призова за мир в Украйна, но отказа да наложи санкции на Русия заради военната ѝ кампания срещу съседната ѝ страна. Русия и Индия поддържат тесни връзки още от съветско време.




Ню Делхи се въздържа при гласуването на Общото събрание на ООН за осъждане на Москва в началото на март. Тръс обясни тогавашната позиция на Индия с позоваване на "известно ниво на зависимост от Русия", като предложи Обединеното кралство да насърчи "по-тесни икономически и отбранителни отношения" с азиатската страна.




Междувременно министърът на търговията Ан-Мари Тревелян заяви, че Обединеното кралство е "много разочаровано" от нежеланието на Индия да осъди Русия.




Подобно мнение изрази и Мира Рап-Хупър, старши дипломат на САЩ, отговарящ за Индо-Тихоокеанския регион, която нарече позицията на Индия този месец "незадоволителна", но "напълно неизненадваща".


 


Индия отстоява политиката на неприсъединяване още от независимостта си през 1947 г. Миналата седмица Джайшанкар заяви, че украинската криза може да бъде разрешена само чрез "диалог и дипломация".




Индия е най-големият клиент на оръжие на Русия, като половината от общия й внос на оръжие идва от Москва.




The Hindustan Times цитира източници, според които руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с Джайшанкар на 1 април.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион