Руските сили се готвят да превземат крепостта Авдеевка в Донбас след "особено интензивни" боеве, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Свързани новини

16.02.2024 12:24

Украйна е на път да загуби ключов град в Донбас: Белият дом

Видян 462 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските сили се готвят да превземат крепостта Авдеевка в Донбас след "особено интензивни" боеве, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Разположена само на десет километра северно от Донецк, Авдеевка е била използвана от украинските военни, като са изградили там дълбоки бункери, а руски военни блогъри сравняват града с "крепост".

Сраженията около Авдеевка са "особено интензивни", заяви Кирби на пресконференция. "Получаваме съобщения от украинците, че ситуацията е критична, руснаците продължават да притискат украинските позиции всеки ден", заяви той и добави, че "Авдеевка е в риск да попадне под руски контрол".

Не е ясно колко войници е загубил Киев, опитвайки се да удържи Авдеевка. Кирби свързва предстоящото падане на града с недостига на боеприпаси. Говорителят на Белия дом призова Конгреса да приеме законопроект, който да предостави на Украйна военна помощ в размер на 60 млрд. долара, заявявайки, че това ще "осигури на Украйна артилерийските снаряди, от които тя отчаяно се нуждае, за да прекъсне тези руски нападения".

Въпреки че Сенатът на САЩ прие законопроекта по-рано тази седмица, той продължава да не може да бъде приет в Камарата на представителите, където тънкото републиканско мнозинство поиска да включва значително затягане на имиграционното законодателство на САЩ и "реални разпоредби за сигурността на границите", според председателя на Камарата Майк Джонсън.

Украйна изглежда е решена да задържи Авдеевка на всяка цена, като миналата седмица президентът Владимир Зеленский назначи Александър Сирски - генерал, известен с това, че търпи тежки загуби - за главнокомандващ на въоръжените си сили.


Сирски незабавно изпрати 3-та щурмова бригада на Украйна - елитна западно-въоръжена част, съставена от остатъците от полка "Азов" - в Авдеевка, където смени обсадената и изтощена 110-та механизирана бригада.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец