"Türkiye (Тюркие) е най-доброто представяне и израз на културата и ценностите на турския народ", заяви Реджеп Ердоган през декември.

Свързани новини

03.06.2022 14:51

Турция промени името си на Тюркие

Видян 2941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отсега нататък Турция ще бъде наричана Тюркие в ООН, след като организацията се съгласи с официалното искане на Анкара, пише Би Би Си.


 


В нота, изпратена до Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент, Турция уведоми, че занапред официално следва да бъде използвано името "Тюркие". С изпратено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш Турция уведоми, че регистрира в ООН името си като "Тюркие" в чуждите езици.


 


Няколко международни органа ще бъдат помолени да направят промяната на името като част от кампанията за ребрандиране, започната от турския президент в края на миналата година.


 


"Türkiye (Тюркие) е най-доброто представяне и израз на културата и ценностите на турския народ", заяви Реджеп Ердоган през декември.


 


ООН твърди, че е направила промяната веднага след като е получила искането тази седмица.


 


Повечето турци вече наричат страната си Тюркие. Въпреки това англоезичната форма Turkey се използва широко, дори в самата страна.


 


Държавният телевизионен оператор TRT побърза да направи промяната веднага след като тя беше обявена миналата година, като обясни, че сред причините е асоциацията с птицата, която традиционно се свързва с Коледа, Нова година или Деня на благодарността – а именно пуйка (turkey). Други значения на думата в речника на английския език на Кеймбридж са още провал и глупав човек.


 


"Made in Türkiye" ще фигурира върху всички изнасяни стоки, а през януари стартира туристическа кампания със слогана "Hello Türkiye".


 


Този ход беше посрещнат със смесени реакции в интернет. Докато правителствени служители го подкрепят, други казват, че той е неефективно средство за отвличане на вниманието, докато президентът се подготвя за изборите през следващата година в условията на икономическа криза.


 


Не е необичайно обаче държавите да променят имената си. През 2020 г. Нидерландия се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към