Ердоган отбеляза "необходимостта от стъпки, които да сведат до минимум негативните последици от войната и да изградят доверие, като възстановят възможно най-скоро основите на мира между Русия и Украйна", се казва още в съобщението

Свързани новини

31.05.2022 09:47

Ердоган предложи в преговорите между Москва и Киев да участват представители на ООН

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция е готова да бъде домакин на нов кръг от преговорите между Киев и Москва в Истанбул, заяви в понеделник президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Той направи предложението на руския си колега Владимир Путин по време на телефонен разговор.




Преди преговорите да бъдат прекратени миналия месец, изглеждаше, че мирният процес е постигнал известен напредък.




"Президентът Ердоган заяви готовността на Турция, ако двете страни постигнат принципно съгласие, да се срещне с Русия, Украйна и ООН в Истанбул и да поеме ролята на евентуален механизъм за наблюдение", се казва в изявление на дирекцията по комуникациите на президентството.


 


Ердоган отбеляза "необходимостта от стъпки, които да сведат до минимум негативните последици от войната и да изградят доверие, като възстановят възможно най-скоро основите на мира между Русия и Украйна", се казва още в съобщението.




Москва все още не е коментирала турското предложение, като в доклада на Кремъл за разговорите то изобщо не се споменава. Според прессъобщението украинската част от телефонния разговор между Путин и Ердоган е била посветена основно на безопасността на корабоплаването в Черно и Азовско море, както и на разминирането.


 


 


Владимир Путин подчерта готовността на руската страна да улесни безпрепятствения морски транзит на стоки в координация с турските партньори. Това се отнася и за износа на зърно от украинските пристанища", се казва в съобщението.


 


Турция зае категорично неутрална позиция по отношение на продължаващите военни действия между Русия и Украйна, които избухнаха в края на февруари. Анкара поддържа връзки и с двете страни, като се въздържа да се присъедини към западните санкции срещу Москва и се стреми да поеме ролята на посредник в конфликта.


 


 В края на март Турция беше домакин на високопоставени руско-украински преговори, които в крайна сметка не доведоха до никакъв пробив, въпреки че и двете страни сигнализираха за известен напредък. Оттогава преговорният процес е в застой, а Киев и Москва си разменят обвинения за липсата на напредък.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог