6 години полагахме труд да извадим партията от стигмата "статукво", платихме висока цена и "тези 6 години труд отлетяха с едно гласуване", коментира Явор Божанков в предаването "Преди всички" с водещ Силвия Великова.

Свързани новини

23.12.2022 09:36

Тук не говорим за смесен вот. Това е хартия на квадрат: Божанков за изборните правила

Видян 733 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Така променени, изборните правила вещаят истинска катастрофа", заяви пред БНР вече независимият депутат Явор Божанков, доскоро част от ПГ на БСП за България.

Изборният закон определя доверието във всеки следващ парламент, а доверието в момента е в критично ниска точка, смята той.

"Тук не говорим за смесен вот. Това е хартия на квадрат. Грешките ще са безброй, безчет. Не говорим за възможността за манипулация, за злонамерени действия, уточни депутатът.


Припомняме обаче, че на 29 юни БСП гласува да влезе в зала хартиената бюлетина, като единственият против бе Крум Зарков.


"Имаше някакъв резон хората да имат право на избор. При първите гласувания възрастни хора се затрудняваха с машините. Но тук стана нещо съвсем друго – стигна се до пълно обезсмисляне на машинния вот", изтъкна той.

6 години полагахме труд да извадим партията от стигмата "статукво", платихме висока цена и "тези 6 години труд отлетяха с едно гласуване", коментира Явор Божанков в предаването "Преди всички" с водещ Силвия Великова.

Няколко партии, които движат това мнозинство, което движи ИК, отказват да изслушат представител на ЦИК, което е показателно, отбеляза още Божанков.

Бившият депутат от гражданската квота на БСП изрази мнение, че с изборни хватки се компенсира ерозиралото доверие в партиите.

"Ние сме основният виновник да има машинен вот. Нашата роля тогава беше основна и ключова", припомни той.

Според него промените в ИК се правят с хоризонт местните избори и "ГЕРБ ще спечелят най-много от това".

По думите му обикновените социалисти не мечтаят ГЕРБ да се върне на власт с промени в Изборния кодекс, подкрепени от БСП.

Той изрази очакване, че ветото на президента ще бъде отхвърлено.

За еврозоната БСП има разписано изключително професионално мотивирано решение, но "когато въпросът стигна до зала БСП каза – приемаме еврото - да, но не сега", обясни Божанков. Това за него било "голяма изненада".

В Конституцията не е предвидено служебният кабинет да стане от изключение – правило. България не трябва да живее в постоянен режим на служебни кабинети, защото те са безотчетни, изтъкна още той.

По-скоро няма да има правителство, въпреки че "на някои хора много им се иска да влязат в каквато и да е коалиция", прогнозира на финала на разговора Явор Божанков.




 Снимка: БГНЕС






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.12.2022 13:23

    И с хартия и без хартия Божанков ще гледа следващея парламент през крив макарон.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци