Няколко сексработници заявиха пред CNN, че реформите, насочени към тях, засилват стигмата, и заявиха, че според тях са несправедливо дискриминирани и използвани като изкупителна жертва за проблема на града с масовия туризъм.

Свързани новини

09.04.2023 07:24

Това не е зоологическа градина: защо секс работниците протестират в Амстердам

Видян 23955 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Завладян от собствената си популярност, Амстердам засилва усилията си да промени имиджа си на "див" и "без правила". На пияните британци се казва да си останат вкъщи, предприемат се мерки за ограничаване на употребата на канабис, а публичните домове в центъра на града може би ще бъдат затворени.

Според официални представители на властите на 1 април влизат в сила нови правила за проституиращите, според които предприятията за сексуални услуги в Амстердам трябва да затварят врати в 3 ч. сутринта, а не в 6 ч., за да се преборят с това, което местните власти определят като смущаващо поведение на хората, посещаващи квартала на червените фенери.

Намаленото работно време идва на фона на продължаващата кампания на градския съвет за преместване на секс работниците в "еротичен център" извън центъра на града. Амстердам също така въвежда мерки за ограничаване на круизите по водните пътища и за налагане на ограничения върху отдаването под наем на ваканционни жилища, както и лобира за въвеждане на авиационен данък за борба с нискобюджетните полети.

Няколко сексработници заявиха пред CNN, че реформите, насочени към тях, засилват стигмата, и заявиха, че според тях са несправедливо дискриминирани и използвани като изкупителна жертва за проблема на града с масовия туризъм.

Говорителят на заместник-кмета на Амстердам, Софян Мбарки, заяви пред CNN, че пакетът от мерки има за цел да запази града годен за живеене, като заяви, че "сега трябва да изберем ограничението вместо безотговорния растеж".

Пропуснати доходи и проблеми с безопасността

Фелисия Анна (не е истинското ѝ име от съображения за поверителност) е бивша секс работничка, която живее в Амстердам от 13 години, а сега е председател на Red Light United, профсъюз на работещите на витрини в района на червените фенери в Амстердам.

Анна казва, че съкратеното работно време ще намали драстично доходите на работниците на витрини, поради което много от тях едва ще могат да покриват разходите си, като например наем на стая на витрина и такси, за да се приберат безопасно у дома.

"Повечето от работниците започват работа след 12 или един часа сутринта, когато баровете започват да затварят", казва Анна пред CNN. "Сега имаш може би два часа, за да изкараш някакви пари, което не е достатъчно."


 Виолет, която е псевдоним поради съображения за поверителност, е секс работничка и координатор в Информационния център за проституция (PIC) - организация в Амстердам, която предоставя информация и обучение за сексуалната работа.

Виолет казва, че намаленото работно време ще се отрази особено силно на транссексуалната общност, като заявява, че много клиенти, които идват между 3 и 6 ч. сутринта, искат транссексуални секс работници.

Тя говори и за опасенията за благосъстоянието на всички секс работници, като обяснява как това може да повлияе на способността им да се приберат безопасно у дома.

"Ако пътуваш към дома си в три часа сутринта, особено ако всичко е затворено, тогава това те оставя като сексуален работник в по-голяма уязвимост", изтъкна Вайълет, сравнявайки го с 6 часа сутринта, когато според тях има повече социална активност и възможности за транспорт.

"Обикновено доходите ни се основават на парични средства. Така че по това време сутрин можем да пътуваме с много пари в брой. Ако няма много хора по улиците, това дава възможност на хората, които биха искали да ни навредят, да го направят", казва Виолет.



Червена лента в квартала на червените фенери



На фона на новото ограничение за намалено работно време градският съвет настоява за закриване на заведенията с витрини и преместване на секс работниците в еротичен център извън центъра на града.

Протест, организиран от секс работничките, прекъсна заседанието на градския съвет в четвъртък, на което се обсъждаха варианти за местоположението на предложения еротичен център.

Протестиращите връчиха на кмета на Амстердам Фемке Халсема петиция, подписана от 266 сексработници, според Red Light United, в която се призовава за повече полиция в квартала на червените фенери вместо по-ранно затваряне и преместване в еротичен център.

Халсема вече е заявявала, че някои посетители виждат в работниците на витрини само туристическа атракция, като твърди, че еротичният център ще намали натиска върху квартала на червените фенери и ще създаде място, където секс работниците могат да работят безопасно и необезпокоявани.

Сексуалните работници не са съгласни с това, а от Red Light United твърдят, че еротичният център може да създаде среда за повече престъпления и "сенчесто" поведение.

"Благоприятното за работата зад прозореца е, че тя е видима и се чувстваш по-сигурен. В еротичния център нямаш същото усещане, защото си затворен в сграда", казва Анна.

Виолет повтори опасенията за безопасността, твърдейки, че преместването на секс работниците ще премахне и някои социални защити.

"Ако преместите квартала на червените фенери, ще се получи по-концентрирано поведение в район, който не може да бъде наблюдаван толкова добре и не е обект на обществен контрол", каза Виолет.

„Едно от нещата, които са толкова страхотни в това да си секс работник в Амстердам, е, че когато хората извадят фотоапаратите си и се опитат да направят снимки, помагат не само секс работниците, но и местната общност“, обяснява Виолет и добавя: "Холандците не се страхуват да направят забележка.


 Хората няма да останат настрана


Ограниченията за секс работниците са само една от точките в опита за ребрандиране на Амстердам. Както беше посочено, в квартала на червените фенери ще бъдат въведени и други ограничения, като например правила за заключване, ограничения за продажба на алкохол и забрана за пушене на улицата.

Градският съвет въведе и няколко кампании, включително кампанията "Стойте настрана", която първоначално беше насочена към млади британски мъже, като задейства видеореклама, която предупреждава за противообществени прояви, ако те търсят термини като "ергенско парти Амстердам", "евтин хотел Амстердам" или "пъб кроул Амстердам".

Говорителят на заместник-кмета на Амстердам, Софян Мбарки, заяви, че кампанията е започнала във Великобритания, защото "част от тази група е силно представена в нощния живот в центъра на града, съпроводен с повече от средно неприятно поведение".


Говорителят обаче отбеляза, че това е само първата стъпка на кампанията, като заяви, че тя "не е специфична за една страна" и "през следващите месеци тази кампания ще започне и в други страни от ЕС и в самата Нидерландия".

Фелисия Анна и Виолет заявиха, че от личен опит британските мъже не се държат по-зле от останалите туристи. И двете добавиха, че не само туристите създават проблеми с неприятно поведение, но и местните жители.

Анна смята, че по-широкият проблем се крие в отношението към липсата на правила, свързано с идеята за Амстердам, което според нея трябва да се промени.

"Можете да проведете няколко кампании, в които да кажете на хората да стоят настрана, но хората няма да стоят настрана", твърди Анна. "Трябва да научите хората как да се държат. Ако не го направите, това никога няма да се промени."

"Това не е зоологическа градина", призова Анна. "Елате в квартала на червените фенери, но се дръжте прилично."

Вайълет също призова за повече образование и заяви, че според нея кампанията може да има обратен ефект, като каза: "тази насочена реклама го прави да звучи по-скоро като град на пороците".


"Отнасяйте се към това място така, както бихте се отнасяли към собствения си роден дом или град", призова Вайълет.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби