ТЕЦ Бобов дол

Свързани новини

21.07.2023 14:13

ТЕЦ Бобов дол преговаря с General Electric за нови турбини

Видян 689 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир Спасов съобщи, че в началото на юни ТЕЦ Бобов дол е сключила споразумение с подразделението за природен газ на General Electric Vernova за проучване на възможностите за развитие на електроцентралата в Бобов дол и замяна на съществуващите въглищни блокове с два високоефективни газотурбинни агрегата.

„Първо, позволете ми да кажа, че е наистина вълнуващо за мен, като инженер и енергетик, да си сътруднича с компания като General Electric. Тя е основана от невероятен изобретател като Томас Едисон. Човек, който буквално промени света със своя гений. Предстои да извършим нещо много сериозно с тях. Преговаряме за 2 нови газови двигателя, използващи последните технологии и отговарящи на всички екологични изисквания в Европа. Искрено се надявам да сключим тази страхотна сделка, защото ще е ключова в процеса на енергийната трансформация на ТЕЦ Бобов дол.


Целият ни екип е силно мотивиран да извършим енергийния преход по най-добрия начин, без да забравяме човешкия капитал, с който разполагаме. Няма да допуснем толкова важен енергиен капацитет като ТЕЦ Бобов Дол да бъдат пожертван поради грешен подход или неразбиране на целите на Зелената сделка и хиляди в региона да останат без работа. Преминаването към природен газ, изграждането на фотоволтаичен парк и другите по-малки проекти в централата всъщност могат да осигурят бъдеще и просперитет на тази част от страната ни. Тъй като не искаме децата ни да търсят късмета си в чужбина, преговаряме с най-добрата чуждестранна компания в енергетиката. От най-добрите в областта търсим най-добрите и ефективни съоръжения“, каза инж. Любомир Спасов.

От ръководството на ТЕЦ Бобов дол съобщиха, че планират закупуването на двете газови турбини чрез заемно финансиране, тъй като инвестицията е непосилна да бъде извършена със собствени средства на компанията.

Инж. Любомир Спасов каза, че на този етап все още не може да предостави по-подробна информация за параметрите на сделката, които все още продължават, но заяви, че очакват да получат официална оферта от General Electric скоро.

Христо Ковачки участва в дискусиите с глобалния енергиен лидер General Electric като водещ експерт по устойчива трансформация.

Целият проект ще се реализира в две големи фази и според директора на дружеството, ако няма проблеми или възникнат нови обстоятелства, пълното му изпълнение се очаква да отнеме около 2 години.



















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева