„Дойдохме днес тук не само, за да покажем ледената пързалка, в която се е превърнал строителният изкоп. Не само да покажем безобразието със затворения път, което се случва вече трета година, но и да кажем на кмета какво трябва да направи.“

Свързани новини

16.01.2024 13:48

Терзиев да зарови дупката в Студентски град, да отвори пътя и да прати сметката на незаконния строител: Манолова

Видян 457 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Дойдохме днес тук не само, за да покажем ледената пързалка, в която се е превърнал строителният изкоп. Не само да покажем безобразието със затворения път, което се случва вече трета година, но и да кажем на кмета какво трябва да направи.“


Това заяви Мая Манолова по време на акция на гражданската платформа Изправи се.БГ по повод изминаването на 3 години от затварянето на южното платно на ул. 8 декември заради над 15м дълбок изкоп на строеж. След като от Изправи се.БГ алармират за редица законови нарушения при разрешаването на строежа той бива спрян, но вече 3 години не се предприемат действия за обезопасяването на улицата и възстановяване на движението по нея.


От гражданската платформа уточниха, че са извършили проверка и заповедта за спиране на незаконното строителство е потвърдена от съда и сега кметът на София трябва да възстанови съществуващото положение – да зарови ледената пързалка, да укрепи обратно улицата, да възстанови тротоара и пътното платно и да представи изпълнителен лист на фирмата нарушител – тя е тази, която отдавна се вихри и безчинства в Студентски град – беше категорична Манолова.


Мая Манолова посочи, че на ул. 8 декември стават огромни задръствания сутрин и вечер заради двупосочното движение само в едното платно, а на улицата се движи и градски транспорт. Въпреки това вече 3 години някой от Столичната община е подарил на строителя и тротоара и пътното платно и той го ползва 3 години.

„Този някой вече не е кмет на София и нашият въпрос към новия кмет Терзиев е докога ще търпи това положение.“ – попита лидерът на гражданската платформа.

По отношение на продължаващото 3 години затваряне на пътното платно заради строителството от Изправи се.БГ посочиха, че следва кметът на София да потърси компенсации от инвеститора като започнат да събират разписаните такси в наредбата за ползване на общинска собственост при затваряне на улици заради строителни дейности. Общинският съветник от Изправи се България Войслав Тодоров изчисли, че за последните 3 години Общината е ощетена с над 3 млн. лв от неплащането на такива такси при затвореното пътно платно.

Тодоров посочи, че ще внесе и питане до кмета на София, с което ще поиска отговор какви действия ще бъдат предприети, за да се възстанови теренът от незаконното строителство, в какъв срок ще зарине изкопа и какви такси ще събере от инвеститора за затворената улица.


Според общинския съветник безобразията на това място започват още с одобряването на план за 75 метрова сграда на място, където общият план на София позволява строителство не повече от 32м. във височина. Припомняме, че от Изправи се.БГ сигнализират за това още от 2020г, като са подавали редица сигнали за извършване на строителство без необходимото разрешение и за неправомерното затваряне на уличното платно.

Войслав Тодоров посочи, че това не е единствен случай на неспазване на закона от строителната дирекция в София, а главният архитект на София от времето на ГЕРБ продължава с безобразията си и в момента и даде пример с одобряването на новия Диамант 3 в Изгрев между двата тура на изборите, с одобряването на 7 нови кули по 75м на мястото на ИПК Родина на Цариградско шосе и приетия план за нова 60-метрова сграда до Зоопарка на кръстовището на Г.М. Димитров и Симеоновско шосе.

„Оставката на Здравков е задължителна още сега, защото вече отговорността за неговите действия се носи от новия кмет Терзиев и ще търсим неговата отговорност за това, което позволява да вършат неговите подчинени.“ – завърши Войслав Тодоров.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец