Спарнина се противопоставя на избора на Шне на музика от руски композитори за програмата на оркестъра.

Свързани новини

08.04.2023 07:24

Цигуларка спира работа, за да не свири руска музика

Видян 2200 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Латвийска цигуларка е решила да прекрати работата си в оркестъра, в който е работила повече от десетилетие, след като е била отхвърлена молбата ѝ да не изпълнява музика от руски композитори. Тя твърди, че популяризирането на културата на страната е погрешно на фона на войната в Украйна.

Спорът в латвийския държавен камерен оркестър "Синфониета Рига" беше разкрит пред обществеността миналия петък от предаването "Културен шок" по Латвийската телевизия (LTV). Въпросният човек е музикантът ветеран Марта Спарнина, която е част от оркестъра от 2009 г. насам. Той е основан само три години преди нейното присъединяване, като от създаването му досега негов художествен ръководител е Нормундс Шне.

Спарнина се противопоставя на избора на Шне на музика от руски композитори за програмата на оркестъра.

"Ние избираме руска музика за нашите турнета и по този начин популяризираме тази култура, волно или не, в момент, когато според мен тя трябва да бъде заглушена", обясни тя.

Шне отхвърли това схващане и по време на групова среща с музикантите даде да се разбере, че програмата зависи от него.

"Ние не провеждаме колективно обсъждане на репертоара по принцип. Хората знаят къде идват да работят. Те ме познават и знаят моите принципи за избор на репертоар", каза той.


Синфониета Рига не изпълнява нищо, което е основано на "сътрудничество с режима в Кремъл или прославя управлението на [руския президент Владимир] Путин", добави Шне.

Според LTV първоначално Спарнина е искала да остане част от Синфониета Рига, но да ѝ бъде разрешено да си взима неплатени почивни дни, за да не изпълнява руска музика. Ръководството на оркестъра е отхвърлило искането с аргумента, че това ще създаде лош прецедент. Следващият път, например, лутеран може да бойкотира изпълнение в католическа църква по подобни причини, обясниха те.

Според доклада Спарнина е намерила известна подкрепа сред другите музиканти. 11 души са заявили в групов чат, че са на нейна страна, осем други са защитили руската музика, а трима са казали, че оркестърът може да забрани произведения на съвременни руски творци. На уебсайта на Рижската синфониета са посочени 34 изпълнители. LTV заяви, че не очаква други да последват примера ѝ.

След началото на военната операция на Москва в Украйна през февруари 2022 г. в някои западни държави се надигна вълна от призиви за "отмяна" на руското изкуство в знак на отмъщение. Симонас Кайрис, министър на културата на съседната на Латвия Литва, заяви, че Москва използва културата като "оръжие" и призова за "умствена карантина".

Неговият латвийски колега Наурис Пунтулис заяви пред LTV, че ако беше директор, щеше да се откаже от руската музика, но заяви, че не е работа на правителството да взема тези решения.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.04.2023 00:10

    куку.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей