Свързани новини

23.10.2019 14:29

Цацаров: Очаквам напрежение при утрешния избор на Иван Гешев

Видян 1389 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това е изкуствено създадено напрежение”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.


„Напрежението и протестът е опит за политически натиск. При най-първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров.


Той коментира още, че призивите на Росен Плевнелиев Румен Радев да не подписва указа са неприемливи. „Всеки има право на мнение. Същевременно и аз имам право мнение и казвам, че не приемам този призив на Плевнелиев. Такова изказване е крайно неприемливо“, отсече главният прокурор.


Цацаров не се съгласи и с твърдението, че хиляди хора протестират срещу кандидатурата на Гешев. „Не отричаме, че има хора, които протестират по убеждение, но не съм съгласен с определението за хиляди хора. Всеки има право да протестира, стига той да не е иницииран по някакъв начин“, заяви Цацаров и припомни, че кандидатурата на Гешев е предложена от прокурорската колегия, която е решила да бъде професионална.


„Има право и министърът на правосъдието да издигне кандидатура. Тогава щяхте да ме питате защо изпълнителната власт се намесва в съдебната власт“, заяви той и увери, че не се случва нищо необичайно.


„Случва се това, което беше разписано в Закона за съдебната власт по предложение на Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието. Някак си ми се струва неестествено да протестираш срещу нещо, което се случва по процедура, която ти самият си предложил. Искахме реформа, ето я реформата“, каза още той и коментира думите на Лозан Панов, който, цитирайки Илфи Петров е каза, че съдебната власт е давеща се. „Ако той се чувства давещ се - ок, аз лично не се чувствам такъв“, заяви главният прокурор.


Той посочи още, че докладът на ЕК е обективен и позитивен. „Намирам го като доклад, който оценява по достойнство българските усилия. Намирам го като много добра и позитивна оценка за всичко, което е направила изпълнителната и съдебна власт. Известно ми е, че докладът причинява и болка в някои политически среди и сред мои колеги в съдебната палата, но не мога да им помогна“, коментира още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей