Свързани новини

12.12.2013 13:15

Търсят арабисти за подслушвачи

Видян 886 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хора, владеещи редки езици - предимно арабски, ще бъдат назначени догодина в новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Подслушвачите са необходими заради увеличения брой бежанци у нас и за противодействие на тероризма. За тях вече са осигурени щатове, стана ясно вчера след заседание на парламентарната комисия за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), в което участва и шефът на ДАТО Цветан Китов.


Освен арабисти, в ДАТО трябва да работят и специалисти по езици като фарси, пущунски и кюрдски, които се говорят в Афганистан, Иран, Сирия, както и владеещи китайски, корейски, хинди и т.н.,х съобщава "Труд". Новата дирекция е самостоятелна само от няколко месеца, преди това бе част от МВР и явно след отделянето подобни експерти ще се намират трудно.


Паметливи напомниха вчера проблем, възникнал по едно от делата, по което бяха приложени СРС на диалекта на ромите кардараши. Тогава дълго време съдът търси лицензиран преводач, за да удостовери автентичността на записаните от МВР разговори. Същата драма имаше и покрай делото срещу ходжите, обвинени за насаждане на радикален ислям.


Депутатите от комисията по СРС са питали вчера Китов ще може ли ДАТО да се справи с гласувания бюджет от около 50 млн. лв. Според шефа на парламентарната комисия Димитър Дъбов (БСП) Китов обяснил, че има увеличение, но то не е голямо и е за разкриване на новите щатове за хората с редки езици.


Както писа вчера "Труд", парламентът ще отложи с една година плащането на СРС от тези, които ги поръчват - МВР, прокуратурата, цивилното и военното разузнаване. Причината е, че в бюджетите на въпросните служби за 2014 г. няма предвидено такова перо, а и ДАТО в момента не може да изчисли колко ще струват "услугите". До 2015 г. тези дейности ще останат за сметка на бюджета на ДАТО.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби