Съобщава се, че през 2021 г. световното производство на литий възлиза на 540 000 метрични тона, докато Световният икономически форум очаква световното търсене да възлезе на повече от 3 милиона метрични тона.

Свързани новини

03.09.2023 09:23

Светът е изправен пред недостиг на основен метал: CNBC

Видян 25188 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се световното предлагане на литий, който се използва за производството на батерии за потребителска електроника и електрически превозни средства, да не отговаря на търсенето още през 2025 г., съобщи CNBC, позовавайки се на изследователското звено на Fitch Solutions BMI.

Анализаторите обясняват потенциалния недостиг предимно с търсенето на литий в Китай, което в момента надвишава наличните запаси в страната.

"Очакваме среден годишен ръст от 20,4% за търсенето на литий в Китай само за електромобили [електрически превозни средства] за периода 2023-2032 г.", заяви BMI в последния си доклад, като добави, че предлагането на литий във втората по големина икономика в света ще нарасне само с 6% за същия период.

Китай се нарежда на трето място в света по производство на литий, който е от съществено значение за производството на батерии за електрически превозни средства.   

Съобщава се, че през 2021 г. световното производство на литий възлиза на 540 000 метрични тона, докато Световният икономически форум очаква световното търсене да възлезе на повече от 3 милиона метрични тона.


Според прогнозите на S&P Global Commodity Insights продажбите на електрически автомобили в световен мащаб ще достигнат 13,8 милиона през тази година, но впоследствие ще се увеличат до над 30 милиона броя до 2030 г.

"Ние вярваме в недостига на литиевата индустрия. Разбира се, прогнозираме ръст на предлагането, но търсенето ще нараства с много по-бързи темпове", заяви пред CNBC Корин Бланшар, директор на отдел "Капиталови изследвания на лития и чистите технологии" в Deutsche Bank.

Експертът вижда "скромен дефицит" от около 40 000 до 60 000 тона еквивалент на литиев карбонат до края на следващата година, но очаква по-широк дефицит, възлизащ на 768 000 тона до края на 2030 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво