Китай отвърна на усилията на САЩ да блокира напредъка на своята индустрия за производство на чипове, като наложи ограничения върху износа на ключови суровини, от които западните му съперници се нуждаят за производството на полупроводници

Свързани новини

04.07.2023 17:37

Пекин ограничи износа на ключови редки метали

Видян 4453 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай отвърна на усилията на САЩ да блокира напредъка на своята индустрия за производство на чипове, като наложи ограничения върху износа на ключови суровини, от които западните му съперници се нуждаят за производството на полупроводници.

Новите мерки за контрол на износа, обявени в понеделник от китайското министерство на търговията, ще влязат в сила на 1 август и ще се прилагат за галий и германий - редки метали, използвани при производството на компютърни чипове и редица други продукти, като например слънчеви панели и модерно радарно оборудване. Износителите ще се нуждаят от "специално разрешение", за да изнасят от Китай някой от двата метала или техни производни съединения, съобщи министерството, позовавайки се на интересите на националната сигурност.

Китай е най-големият производител на галий в света и е водещ износител на германий. Европейският съюз е включил двата метала в списъка си с критични суровини, което означава, че те се считат за "изключително важни за европейската икономика". САЩ не са произвеждали галий от 1987 г. и разчитат на Китай за 53% от вноса на материала между 2018 и 2021 г., по данни на Геологическата служба на САЩ.


Съобщението на Пекин идва само три дни, след като нидерландското правителство наложи нови ограничения върху износа на модерно полупроводниково оборудване, подкрепяйки усилията на САЩ да блокират достъпа на Китай до технологии, считани за изключително важни за развитието на изкуствения интелект.

Ходът на Амстердам предизвика гневен отговор от страна на китайското правителство, което заяви, че САЩ принуждават други държави да помагат за поддържането на тяхната "глобална хегемония" и да прилагат "потискане на полупроводниците срещу Китай". Пекин добави, че Нидерландия трябва "да се въздържа от злоупотреба с мерките за контрол на износа", за да помогне за поддържането на стабилността на глобалната верига за доставки на полупроводниковата индустрия.

Новите ограничения върху суровините очевидно изпълняват предупреждението на Китай относно веригата за доставки в производството на чипове. В редакционна статия, публикувана в понеделник в държавния вестник "Чайна дейли", се изказва предположението, че ходът на Пекин е предприет в отговор на ограниченията, наложени от САЩ и техните съюзници.

"Онези, които се съмняват в решението на Китай, биха могли да попитат правителството на САЩ защо то притежава най-големите в света мини за германий, но рядко ги експлоатира", се казва в редакционната статия. "Или пък биха могли да попитат Нидерландия защо е включила някои продукти, свързани с полупроводници, като например литографски машини, в списъка си за контрол на износа.


Именно те поставят под въпрос световната верига на доставките и вината, която им принадлежи, никога не бива да се прехвърля на Китай, тъй като той защитава собствените си законни национални интереси в този доста несигурен свят."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева