До момента в кампания са раздадени компостери в районите „Лозенец“, „Искър“, „Младост“, „Кремиковци“, „Нови Искър“ и Връбница. Предстои да бъдат раздадени в районите „Панчарево“, „Овча купел“,  „Надежда“, „Оборище“, „Сердика“,“ „Подуяне“ и „Витоша“.

Свързани новини

10.05.2023 14:52

Столичната община раздава 2000 компостера за вкъщи

Видян 542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължава предоставянето на компостери по кампанията „Компостирай вкъщи“, съобщиха от Столичната община.  

Кампанията се провежда за 4-ти път, уточни зам.- кметът Десислава Билева. Тази година се предвижда  по настоящата кампания да бъдат раздадени до 2000 компостери.

Такива съоръжения днес се предоставят на жителите на район Банкя при часовниковата кула от 16 до 18 часа. На място ще е разположен и Екопавилион, на който служители от дирекция „Планиране и управление на дейности по отпадъци“ към Общината ще предоставят информация на гражданите за правилното и екологосъобразно предаване и изхвърляне на различни потоци отпадъци.  

До момента в кампания са раздадени компостери в районите „Лозенец“, „Искър“, „Младост“, „Кремиковци“, „Нови Искър“ и Връбница. Предстои да бъдат раздадени в районите „Панчарево“, „Овча купел“,  „Надежда“, „Оборище“, „Сердика“,“ „Подуяне“ и „Витоша“.

Инициативата цели стимулиране на разделното събиране и намаляване на количеството битов отпадък, генериран на територията на София. Компостирането в домашни условия често се смята за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, тъй като намалява емисиите и разходите, свързани с транспортирането на тези отпадъци, както и последващото им третиране в съответните инсталации.

Компостът представлява естествен произведен тор, чието внасяне в почвата подобрява нейния състав, добавят се и необходими за растежа и развитието на растенията хранителни вещества в съотношение, близко до оптималното. Той се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса. Приготвя се от събраните в градината листа, окосена трева, всевъзможни други растителни отпадъци, отпадъци от кухнята като обелки от плодове и зеленчуци, листа от запарен чай, остатъци от кафе и други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева